Rob's kookboek

Saté met pindasaus

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Marineertijd
  • 2 uur
Benodigdheden voor 6 personen
  • 750 g grof gesneden varkens-, kalfs- of lamspoelet
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 5-6 eetlepels maisolie of andere olie
  • 7 grote zeer fijn gesnipperde ui
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel djintan (gemalen komijn)
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 5 eetlepels pindakaas
  • 1 theelepel djahé (gemberpoeder)
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • eventueel 1 theelepel zout
Tip van de kok
  • Rooster de saté in olie of frituurvet of in de koekepan.
  • Saté is een heerlijk tussendoortje of een welkome toespijs bij een rijsttafel of nasigerecht.

Dit gerecht kan worden bereid op de barbecue of met behulp van grill, maar ook in de koekepan op het fornuis.

Bereidingswijze
  1. Vermeng de sojasaus met 4 eetlepels olie, de gesnipperde ui en het citroensap tot een marinade.
  2. Doe er de djintan, de sambal oelek, de knoflook en het korianderpoeder bij.
  3. Rijg de stukjes vlees aan pennen (ongeveer 40 g per satépen).
  4. Leg het vlees in een ondiepe schaal of kom en giet er de marinade over.
  5. Laat het vlees tenminste 2 uur in de marinade staan.
  6. Steek de barbecue aan of verwarm de grill voor.
  7. Bestrijk het rooster met wat olie.
  8. Laat het vlees uitdruipen in een vergiet of zeef en vang de marinade op.
  9. Doe de marinade in een pan met de pindakaas en roer het geheel goed door.
  10. Verwarm de saus, voeg de djahé toe en laat de saus goed warm worden en binden.
  11. Doe er de basterdsuiker bij en eventueel nog wat zout.
  12. Verdun het geheel eventueel met weinig water.
  13. Rooster de saté op de hete barbecue of grill ze in korte tijd mooi bruin.
  14. Dien het gerecht direct op met stokbrood, of ander brood en een salade van witlof of komkommer met radijs.