Rob's kookboek

Sjaslik met raspoetinsaus

Bereidingstijd
  • 45 minuten.
Marineertijd
  • 2 uur.
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g mager lamsvlees
  • 200 g kippelever
  • 50 ml rode wijn
  • 4-5 eetlepels olijfolie of slaolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijnblaadjes
  • ½ theelepel tijmblaadjes
  • ½ prei
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 150 ml gezeefde tomaten
  • 2 eetlepels grenadine
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • zout
  • worcestersaus
  • tabasco
  • 4 kleine uien
  • 100 g gerookt spek in dobbelsteentjes van ½ cm
Tip van de kok
  • Combineer de sjasliks met droge of pilavrijst.
  • Maak van de sjasliks iets extra speciaals door een stukje paprika, courgette of appel aan de spies te rijgen.

Dit Kaukasische gerecht lijkt veel op het Turkse gerecht kebab.

Bereidingswijze
  1. Snijd het lamsvlees in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte.
  2. Snijd van deze plakken schijfjes van 2 x 2 cm.
  3. Maak de kippelevers los van elkaar en verwijder eventueel aanhangende velletjes.
  4. Doe de rode wijn in de kom met de olijfolie en het citroensap.
  5. Kneus de rozemarijn- en tijm-blaadjes en doe ze bij de wijn in de kom.
  6. Verwijder de donkergroene en de harde delen van de prei.
  7. Snijd de prei overlangs door en snijd deze vervolgens overdwars in dunne, halve ringen.
  8. Was de ringen zorgvuldig met lauwwarm water en laat ze goed uitlekken.
  9. Meng de prei, de geperste teentjes knoflook en de inhoud van de kom tot een marinade.
  10. Leg de stukken lamsvlees en de kippelevers elk op een schotel of in een kom en giet er de marinade over.
  11. Zorg ervoor dat alle delen van het vlees in aanraking komen met de marinade.
  12. Zet de schaal koel weg en laat het vlees tenminste 2 uur marineren.
  13. Roer de gezeefde tomaten met de grenadine glad.
  14. Doe er het korianderpoeder bij en maak de saus zeer pikant van smaak met zout, worcestersaus en tabasco.
  15. Schep het lamsvlees en de kippelevers uit de marinade en laat ze apart uitlekken in de zeef.
  16. Schil de uien en spoel ze met lauwwarm water af.
  17. Snijd de uien overdwars in 2 helften en halveer deze desgewenst nog eens, zodat de stukken ui even groot zijn als de blokjes vlees.
  18. Verdeel het vlees in 4 porties.
  19. Doe hetzelfde met de lever, de stukjes spek en de ui.
  20. Bestrijk de spiesen en het rooster van de barbecue of grill dun met olie.
  21. Verwarm de barbecue of grill voor.
  22. Rijg aan iedere spies om en om het vlees, de lever, het spek en het stukje ui.
  23. Bestrijk het vlees en de ui met olie en rooster of grill de sjasliks in 15 tot 20 minuten mooi bruin en gaar.
  24. Serveer er de raspoetinsaus apart bij.