Rob's kookboek

Speklapjes op de barbecue

Bereidingstijd
  • 15 minuten.
Marineertijd
  • teminste 2 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 8 dunne speklaþjes met dun zwoerd
  • 2 eetlepels oranjemarmelade
  • 1 mespunt kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder of djahé
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1½ eetlepel ketjap manis
  • 8 eetlepels slaolie
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 1 middelgrote geraspte ui
  • ½ eetlepel gekneusde rozemarijnblaadjes
  • 1 mespunt tijmpoeder of ½ theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 klein mespuntje foeliepoeder
  • 50 ml rode wijn
  • enkele takjes verse of gedroogde tijm, rozemarijn en lavendel
Tip van de kok
  • Geef er stokbrood, vers geroosterd volkorenbrood of in aluminiumfolie geroosterde aardappels bij.
  • Zorg voor een frisse rauwkostsalade en enkele dipsauzen.
  • Een smakelijke vruchtendipsaus is snel gemaakt van 1 eetlepel citroensap, 1 geprakte banaan, 2 eetlepels mayonaise, ½ fijngesnipperde zure appel en het in kleine stukjes verdeelde vruchtvlees van een rijpe mango of 2 perziken.
  • Snijd de speklappen na het marineren in grote stukken en rijg deze aan een spies om en om met grove stukken ui.
Bereidingswijze
  1. Knip of hak het zwoerd om de 2 cm tot aan het vlees in.
  2. Verdeel de lapjes desgewenst overdwars in tweeën.
  3. Maak in een kom een marinade van de marmelade, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, peper, het kruidnagelpoeder, de ketjap en 3 eetlepels olie.
  4. Klop de ingrediënten goed door elkaar.
  5. Meng in een tweede kom de knoflook, de ui, de rozemarijn, het tijmpoeder, het foeliepoeder, de rode wijn en 3 eetlepels olie tot een marinade.
  6. Verdeel de speklapjes over 2 diepe borden of schaaltjes met een platte bodem.
  7. Schenk de eerste marinade in het ene en de andere in het tweede bord.
  8. Keer de speklappen en zet deze koel weg.
  9. Steek de barbecue aan en laat deze goed voorwarmen.
  10. Neem de roosters van de barbecue en bestrijk deze met olie.
  11. Strooi wat takjes tijm, rozemarijn en lavendel op de barbecue en plaats de roosters weer boven het vuur.
  12. Neem de gemarineerde speklappen uit het vocht en laat deze uitlekken.
  13. Leg de lappen op het rooster, bestrijk de bovenzijde met wat olie en laat ze aan de onderzijde mooi krokant grilleren.
  14. Keerde lapjes na 3-6 minuten, afhankelijk van de warmte van de barbecue, meet een lange vork of een vleestang.
  15. Keer het vlees regelmatig en verplaats het over het rooster, zodat alle lapjes ongeveer gelijkmatig gegrilleerd worden.
  16. Neem de lapjes van het vuur als deze mooi van kleur en gaar zijn.
  17. En serveer ze direct zodat ze knapperig krokant kunnen worden gegeten.