Rob's kookboek

Spitjes met ketjapsaus

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g groot gesneden lams- of kalfspoelet
  • 150 ml olijfolie of andere olie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels gesnipperde ui
  • peper
  • zout
  • 1 mespunt foeliepoeder
  • 1 mespunt gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gebroken rozemarijnblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 2 grote groen paprika's
  • 150 g kleine champignons
  • 30 g boter
  • 4 eetlepels bloem
  • 250 ml bouillon
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
  • ½ theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels sambal oelek
Wijntip
  • Rode tafelwijn of rosé‚ laat zich uitstekend smaken bij deze spitjes.
Tip van de kok
  • Gebruik in plaats van lams- of kalfsvlees in brokken gesneden varkenshaas en laat dat vlees helemaal gaar worden.
  • Geef de spiesen met een andere saus, b.v. een pikant gekruide tomatensaus.
  • Voeg aan de marinade wat geperste knoflook toe.

Bij pikante rijst en een salade smaken deze spitjes met de hete zoete saus méér dan goed.

Bereidingswijze
  1. Controleer of de stukken vlees ongeveer even groot zijn en snijd de grootste stukken wat kleiner.
  2. Vermeng 6 eetlepels van de olie met citroensap, ui, peper, naar smaak, ½ - ¾ theelepel zout en voeg er de specerijen en kruiden bij.
  3. Schep het vlees door deze marinade en laat deze minstens 30 minuten intrekken op een koele plaats.
  4. Was en droog de paprika's, snijd deze overlangs twee keer door en neem de zaadlijsten uit. Verwijder de stelen en snijd het vruchtvlees in niet te kleine stukken.
  5. Was de champignons vlug met lauwwarm water.
  6. Verwijder de harde donkere delen en droog de champignons.
  7. Steek om-en-om de stukken vlees, de stukjes paprika en de champignons aan 8 spiesen.
  8. Leg de spiesen terug in de marinade.
  9. Verwarm de barbecue of grill.
  10. Laat het vlees onder geregeld keren en af en toe bestrijken met olie gaar en mooi van kleur worden in 10-15 minuten.
  11. Smelt de boter in een steelpannetje.
  12. Voeg de bloem toe en laat die, al roerend, lichtgeel van kleur worden.
  13. Schenk de bouillon al roerend bij de roux in de pan en roer het tot een gladde saus.
  14. Laat deze zacht koken.
  15. Voeg 2/3 van de ketjap bij de saus en roer er met de rest van de ketjap glad geroerde komijn- en korianderpoeder door.
  16. Maak de saus verder naar smaak af met de tomaten ketchup en wat sambal en zout.