Rob's kookboek

Vis op de barbecue

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Grilleertijd
  • per spitje 6-10 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 300 g gekookte mosselen
  • 20 gekookte gamba's
  • 400 g kabeljauw-, koolvis- of schelvisfilets
  • 8 eetlepels slaolie
  • 1½ theelepel pikant paprikapoeder
  • 1½ theelepel goudgele mosterd
  • ½ theelepel saliepoeder
  • zout
Tip van de kok
  • Gebruik in plaats van de houten satéstokjes metalen pennen die veel beter bestand zijn tegen hitte.
  • Besmeer de barbecueroosters grondig met slaolie voor u er de vis op legt.
  • Serveer bij de geroosterde vis bijvoorbeeld enkele frisse sausjes gemaakt van mayonaise. Geef smaak en karakter aan de mayonaise met mosterd, groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, selderij of kervel), tomatenketchup en cayennepeper of een combinatie van tomatenketchup en kervel.
Bereidingswijze
  1. Laat de mosselen in de zeef zeer goed uitlekken.
  2. Was de gamba's 2 keer zorgvuldig in lauwwarm water.
  3. Was verse vis met koud water en verdeel deze in 12 blokjes.
  4. Dep de gamba's met keukenpapier droog.
  5. Maak van 2 eetlepels olie en het paprikapoeder een glad mengsel.
  6. Schep in een kom 2½ eetlepel olie door de mosselen.
  7. Vermeng de mosterd met het saliepoeder en ½ theelepel zout.
  8. Roer daar 2 eetlspels olie door.
  9. Verwarm de grill of barbecue voor.
  10. Prik per persoon ¼ van de mosselen, 5 gamba's en 3 blokjes vis aan 3 satépennen.
  11. Leg de mosselen onder of op de warmtebron.
  12. Bestrijk de gamba's aan weerszijden met de paprikaolie en de vis met de mosterdolie.
  13. Leg de gamba's en de vis op enige afstand naast de mosselen.
  14. Keer de stokjes geregeld en bestrijk de mosselen, gamba's of vis af en toe met de rest van de paprika- of mosterdolie.
  15. Laat de vis gaar worden, de mosselen en gamba's moeten goed warm zijn en serveer de spitjes heet van het vuur.