Rob's kookboek

Zeeduivelbrochettes

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Marineertijd
  • 2 uur
Grilleertijd
  • 10 minuten
Benodigdheden voor ongeveer 20 snacks
  • 600 g ontgrate moten (hammen) zeeduivel
  • 7-8 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels cognac
  • 3 eetlepels olijfolie of andere olie
  • 1 flinke mespunt tijmpoeder
  • 1 mespunt laurierbladpoeder
  • ½ theelepel witte peper uit de molen
  • zout
  • 10 brede of 20 smalle plakjes gerookt spek
  • 1 eierdooier
  • ½ eetlepel goudgele mosterd
  • 50 g zachte roomboter
  • dragonpoeder
  • 10 partjes citroen
Tip van de kok
  • Zeeduivel is een zeevis met een stevig witvisvlees; dat maakt het zeer geschikt om te bakken of te grilleren.
  • Vervang de zeeduivel door tarbot, kabeljauw, koolvis of opgerolde scholfilets.
Bereidingswijze
  1. Was de vis en dep die droog.
  2. Verwijder met een scherp mes het vel.
  3. Verdeel het visvlees in 20 enigszins langwerpige porties.
  4. Vermeng in de kom de helft van het citroensap met de cognac en 1½ eetlepel olie.
  5. Roer het tijm- en laurierbladpoeder, de peper en naar smaak zout aan met de rest van het citroensap.
  6. Klop dat door de vloeistof in de kom en doe daar de porties vis in.
  7. Zet de kom afgedekt gedurende 1 uur in de koelkast.
  8. Spatel dan alles voorzichtig om en om.
  9. Laat de vis nog 1 uur marineren.
  10. Snijd intussen brede plakjes spek overlangs door zodat 20 stukjes ontstaan.
  11. Zet de zeef op een kom. Laat de porties vis in de zeef uitlekken.
  12. Verwarm de grill voor of breng de barbecue op temperatuur.
  13. Verpak de porties vis in de stukjes spek.
  14. Rijg aan een aantal spitjes of pennen 4 of 5 rolletjes gekruide verpakte vis.
  15. Laat die onder de grill of op de barbecue onder af en toe draaien en bestrijken met wat van de rest van de olie gaar en mooi van kleur worden.
  16. Klop in de kleine kom de eierdooier los.
  17. Voeg druppelsgewijs de helft van de marinade toe.
  18. Klop de mosterd hierdoor.
  19. Voeg vervolgens heel kleine porties zeer zachte of bijna gesmolten boter, afwisselend met de rest van de marinade toe.
  20. Proef de saus.
  21. Voeg daaraan naar smaak dragonpoeder, peper en zout toe.
  22. Serveer de saus en de partjes citroen bij de spitjes gegriileerde vis.
  23. Dien die zo warm mogelijk op.