Rob's kookboek

Coquilles Saint-Jacques met groene crème

Bereidingstijd
  • 50 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 8 Sint-Jacobsschelpdieren (escalopes) uit de diepvries
  • 1 grote in ringen gesneden ui
  • 1 in plakjes gesneden of geschaafd worteltje
  • enkele blaadjes peterselie
  • 1/3 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 3 geplette peperkorrels
  • 1 mespunt gedroogde tijmblaadjes
  • 300 ml droge witte wijn
  • zout
  • 2 eetlepels waterkers zonder de steeltjes
  • 6-8 takjes peterselie
  • 3 takjes kervel
  • 250 ml slagroom
  • peper
  • citroensap
Tip van de kok
  • Serveer de schelpdieren in hun schelp die los verkrijgbaar is.
  • In Nederland zijn de Sint-Jacobsschelpen niet vers verkrijgbaar in Belgiëen Frankrijk wel.
  • Er zijn veel bereidingsmogelijkheden voor deze 'oesters'.
  • Ze worden meestal gebakken of gekookt in hun schelp geserveerd met kaassaus, witte wijnsaus, een aardappelpureerandje en vers gesneden bieslook.
Bereidingswijze
  1. Bewaar de Sint-Jacobsschelpdieren tot het gebruik in de diepvries.
  2. Doe de snippers ui, de wortel en de peterselieblaadjes met het laurierblad, de kruidnagel, de peperkorrels, de tijm en de wijn in de pan.
  3. Voeg 3 dl water toe en laat de vloeistof in de niet gesloten pan koken en tot 3/4 deel (400 ml) indampen.
  4. Neem de pan van de warmtebron en laat de vloeistof iets afkoelen.
  5. Was de waterkers, peterselie en kervel.
  6. Hak de tuinkruiden apart van elkaar zeer fijn.
  7. Doe de peterselie in een doek, vouw de punten naar elkaar toe zodat een zak ontstaat.
  8. Knijp de peterselie krachtig uit boven een kleine kom.
  9. Doe de waterkers en de kervel bij het peterselienat.
  10. Houd de uitgeknegen peterselie apart voor garnering.
  11. Klop de room bijna stijf.
  12. Voeg het peterselienat met kruiden, peper en zout naar smaak en druppelsgewijs 1-2 eetlepels citroensap toe.
  13. Klop tot de room aan de garde blijft plakken.
  14. Zet de kom afgedekt in de koelkast.
  15. Was de schelpdieren goed.
  16. Leg ze in de afgekoelde ingekookte vloeistof en laat die bijna koken.
  17. Houd de bouillon 8-10 minuten tegen de kook aan.
  18. Voeg aan de bouillon naar smaak zout en peper toe.
  19. Serveer de schelpdieren in de bouillon en geef er de crème apart bij.