Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
St Jacobsschelpgerechten
- Gegratineerde sint-Jakobschelpen
Gegratineerde sint-Jakobschelpen
Benodigdheden
8 grote verse sint-Jacobschelpen
50 g boter
200 ml dikke tomatensaus
1 eetlepel port
1 geperst teentje knoflook
zout
witte peper
1 eetlepel gehakte peterselie
40 g geraspte oude kaas
Bereidingswijze
Leg de schelpen met de platte kant naar boven op een hete grillplaat of op de bodem van een verhitte koekepan.
Steek een oestermes tussen de schelphelften als deze zich beginnen te ontsluiten en wrik ze helemaal open.
Haal de schelpdieren uit de omhulsels en verdeel ze in oranje koraal en het witte, gespierde gedeelte.
Bewaar zoveel mogelijk van het vocht uit de schelpen.
Spoel de schelpdieren inder de koude kraan en snijd het witte gedeelte in plakken.
Verhit de helft van de boter en bak hierin het koraal rondom 2 minuten.
Doe het gebakken koraal met de plakken schelpdier, de tomatensaus, de port, het vocht uit de schelpen, het knoflook en wat zout en peper in de pan.
Breng alles aan de kook en laat het 5 minuten koken.
Maak 4 van de bolle schelpen schoon en vul ze met het mengsel.
Strooi er de geraspte kaas over en leg hier en daar een klontje van de boter.
Gratineer het gerecht 5 minuten in de hete oven tot de kaas begint te kleuren.