Rob's kookboek

Gembercocktail

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 300 ml (3-5 glazen)
  • 35 g gesneden gembernootjes met daarbij 1-2 eetlepels van de gemberstroop
  • 5-6 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels sinaasappelsiroop
  • 2-3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels kristalsuiker enkele druppels rode limonade
  • 3-4 eetlepels cognac
  • 150 - 200 ml ginger ale
  • ijsblokjes
Tip van de kok
  • Breng variaties in de smaak door de cognac te vervangen door gin, wodka of een likeur.
  • Bij gebruik van verse gemberwortel gaat men als volgt te werk:
    1. Zet de geschilde en geraspte gember op met 4 eetlepels water en ook zoveel citroensap.
    2. Voeg 4 eetlepels witte basterdsuiker toe.
    3. Laat dit 4 minuten koken.
    4. Vul verdampt vocht aan met water.
    5. Af laten koelen en in de kom van de snijmixer doen.
    6. Voeg 2 eetlepels sinaasappelsiroop toe.
    7. Handel verder zoals in het recept beschreven vanaf punt 2.
Bereidingswijze
  1. Vul de mengbeker met de stukjes gember, de gemberstroop, 4 eetlepels citroensap, de sinaasappelsiroop en 2 eetlepels suiker.
  2. Stel het apparaat in werking.
  3. Schakel het toestel uit zodra er geen stukjes gember meer te zien zijn.
  4. Laat de inhoud van de mixer even rusten.
  5. Bestrijk de rand van de te gebruiken glazen met wat citroensap. Gebruik daarvoor een vinger of een kwastje of dompel het glas voor een stukje in het sap.
  6. Druppel heel weinig rode limonade op de kristalsuiker, zodat een deel van de korrels kleur krijgt.
  7. Spreid de suiker uit op het schoteltje en zet dat op een lauwwarme plek.
  8. Roer 3 eetlepels cognac en 150 ml ginger ale door de inhoud van de mengbeker.
  9. Proef die en voeg naar smaak nog citroensap, suiker, cognac en ginger ale toe.
  10. Zet de beker in de koelkast.
  11. Druk het bevochtigde randje van de glazen even in de suiker.
  12. Draai het glas zodat zich rondom de rand wat suiker bevindt.
  13. Schenk kort voor het gebruik de gembercocktail in de glazen en zorg ervoor dat het suikerrandje niet beschadigt.
  14. Serveer de cocktail met in de glazen blokjes ijs of laat de gasten die zelf met een ijstangetje uit een schaal naar eigen behoefte aan het drankje toevoegen.