Rob's kookboek

Koele meloendrank

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Koeltijd
  • 2 uur of langer
Benodigdheden voor 1 liter (5-6 glazen)
  • 1-1½ kg watermeloen
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 100 ml citroensap
  • 300 ml witte wijn
  • fijne kristalsuiker
  • 1 goedgeboende sinaasappel
  • 1 theelepel zeer klein geknipte citroenmelisse of lievevrouwebedstro
  • ijsblokjes
Tip van de kok
  • Verander de aangegeven hoeveelheden sinaasappelsap, citroensap of wijn, want smaken verschillen.
  • Mix in plaats van het gebruikte sinaasappelsap een exotische vrucht, bijvoorbeeld een zachte rijpe mango, of gebruik een rijpe perzik.
  • Kleur om een feestelijk effect te bereiken de suiker van de suikerrand aan de glazen met enkele druppels groene of rode levensmiddelenkleurstof. Goed vermengen voordat u de glazen erin dept.
Bereidingswijze
  1. Schil het stuk meloen dik af, snijd het vruchtvlees klein en verwijder daaruit zorgvuldig alle zwarte en witte pitten.
  2. Maak de stukjes meloen met of in de mixer fijn.
  3. Zeef het meloenmoes met het sinaasappelsap en de helft van het citroensap.
  4. Meet het verkregen sap en vul het met wijn aan tot 1 liter.
  5. Voeg daaraan naar smaak suiker toe en zet de drank afgedekt tenminste 2 uur in de koelkast.
  6. Snijd de sinaasappel overdwars in dunne plakken en neem daar het witte gedeelte in het midden en de pitten uit.
  7. Snijd 5-6 mooie plakjes tot het midden in en leg de plakjes afgedekt in de koelkast.
  8. Zet daarin ook een blaadje/plateau met de te gebruiken glazen.
  9. Giet de rest van het citroensap op een schoteltje en dep hierin de rand van de glazen en daarna in de suiker.
  10. Doe 1-2 ijsblokjes in de glazen, vul die met de drank en breng de sinaasappelplakjes op de rand aan.
  11. Garneer met de rietjes en het zeer klein geknipte groen.