Rob's kookboek

Turkse mokka

Bereidingstijd
  • 5 minuten
Benodigdheden voor 500 ml
  • 15 g (4 eetlepels) snelfilter mokka melange koffie
  • 35 g (3½ eetlepel) kristalsuiker
Tip van de kok
  • Schenk nog wat van het in het kannetje achtergebleven koffieschuim op de koffie in de kopjes.
  • Vervang de suiker door 5 eetlepels honing en het koude water door een ijsblokjes.
  • Geef er een schaaltje met kandijsuiker bij voor de liefhebbers van 'extra zoet'.
Bereidingswijze
  1. Breng in het kannetje of pannetje 500 ml water met de suiker aan de kook.
  2. Strooi daarin 1 eetlepel koffie en roer tot het water weer kookt en opbruist.
  3. Neem het kannetje of pannetje van het fornuis.
  4. Strooi de rest van de koffie in het koffiewater.
  5. Breng dat al roerende weer aan de kook en laat het opbruisen.
  6. Temper de warmtebron en draai die daarna weer hoog, zodat de koffie voor de tweede keer opbruist.
  7. Draai de warmtebron uit en giet 2 eetlepels koud water in de koffie, zodat het koffiedik bezinkt.
  8. Schenk de koffie daarna voorzichtig over in de kleine voorverwarmde koffiekopjes.
  9. Serveer de koffie direkt.