Rob's kookboek

Eend bigarade

Canard à la Bigarade

Benodigdheden
  • 1 eend
  • 50 g boter
  • 4 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 4 suikerklontjes
  • aardappelmeel
  • 100 ml witte vermouth
  • 1 glaasje curacao
  • ½ eetlepel azijn
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Smelt de boter in een ovenvaste pan en sauteer hierin de eend snel aan alle kanten bruin.
  2. Schuif de pan in een oven van 200°C en laat ze daar 50 minuten.
  3. Pers de citroen uit en in een ander kommetje 2 sinaasappels.
  4. Schil de andere twee sinaasappels en snij ze in plakjes.
  5. Doe suiker en azijn in een pannetje, zet op zacht vuur en kook er een caramel van, geef er 3 eetlepels citroensap bij, dan het sinaasappelsap en de vermouth, geef er flink zout en peper bij en leg in deze saus de plakjes sinaasappel.
  6. Laat 5 minuten koken.
  7. Als de eend klaar is, zet ze op een voorverwarmde schaal, leg er sinaasappelrondjes omheen en houd de schaal warm.
  8. Maak wat aardappelmeel aan met de curacao.
  9. Giet het vet uit de pan van de eend af, geef bij de rest de saus en de curacao en verhit.
  10. Schrap alle aanbaksels los.
  11. Schenk wat van de saus over de eend en geef de rest in een sauscière erbij.