Rob's kookboek

Eend met sinaasappelmosterdsaus

Bereidingstijd
  • 40-50 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 in 4 stukken verdeelde tamme eend of 2 in helften gesneden wilde eenden
  • peper
  • zout
  • 85 g boter
  • 1 liter bouillon
  • 300 ml sinaasappelsap
  • 250 ml droge vermout
  • 2 goed geboende sinaasappels
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker of honing
  • 3 eetlepels maizena
  • 2-3 theelepels grove mosterd
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels citroensap
  • 200 ml melk
  • worcestersaus
  • plukjes peterselie
Wijntip
  • Schenk een droge vermout zoals gebruikt in het gerecht of een stevige rode wijn.
Tip van de kok
  • Vervang de compote en garnering van de sinaasappel eens door cranberrycompote, die kant en klaar in glas of blik verkrijgbaar is.
  • Geef bij dit gerecht spruiten of doperwten, aardappelpuree of aardappelkroketten.
Bereidingswijze
  1. Was en droog de stukken eend en wrijf die in met peper en zout.
  2. Laat 60 gram van de margarine goed warm worden en bak daarin, onder af en toe keren, de stukken eend mooi van kleur.
  3. Doe indien nodig af en toe wat boter in de pan.
  4. Verwarm de bouillon.
  5. Voeg 200 milliliter van het sinaasappelsap en 100 milliliter van de vermout toe.
  6. Schenk de vloeistof langzaam langs de wand in de pan.
  7. Sluit die als de jus kookt en temper de warmtebron.
  8. Laat de stukken eend 25-35 minuten stoven.
  9. Schil de sinaasappels zo, dat ook het witte deel van de schil is verwijderd.
  10. Snijd van de schillen van een sinaasappel al het wit en snipper de schil zo fijn mogelijk.
  11. Verdeel de gepelde sinaasappels in partjes en verwijder daarvap de dikste velletjes.
  12. Los in een steelpan in de rest van het sinaasappelsap en vermout de suiker of honing op.
  13. Voeg de partjes sinaasappel toe en warm die, onder af en toe voorzichtig omscheppen, op de laaggedraaide warmtebron op.
  14. Maak een glad papje van de maizena met (naar smaak) mosterd, de knoflook, de snippertjes sinaasappelschil en de room.
  15. Controleer of de eend gaar is; met de vork kan dan gemakkelijk door een dik gedeelte van het vlees tot op het been worden geprikt.
  16. Leg de gare stukken eend op de voorverwarmde schotel.
  17. Bind de eendejus met het roompapje.
  18. Proef de saus en maak die pikant van smaak met peper, zout en worcestersaus.
  19. Schep een deel van de saus op de stukken kip.
  20. Verdun de rest van de saus met het citroensap en de melk.
  21. Proef de saus weer en dien die in de voorverwarmde sauskom op.
  22. Garneer het gerecht met enkele partjes sinaasappel en plukjes peterselie.
  23. Serveer er de rest van de sinaasappelpartjes in een compoteschaal apart bij.