Na een avondje uit of na een flinke wandeling is dit gerecht een heel lekker 'opkikkertje', maar duivelseieren zijn ook smakelijk bij de lunch.
Bereidingswijze
- Verwarm 2 eetlepels olie in de vleespan en fruit daarin onder af en toe omscheppen de snippers ui goudgeel.
- Laat intussen de gepelde tomaten uitlekken.
- Vermeng de maizena in de kom met het uitgelekte tomatenat en roer hiervan een glad papje.
- Laat de tomaten met de snippers ui gaar worden.
- Verwarm de rest van de olie in de koekepan en laat daarin, onder af en toe keren, de plakjes bacon langzaam knapperig worden.
- Leg de toast op de serveerschotel.
- Breng in de ondiepe pan water aan de kook met 1-2 eetlepels azijn en 1 eetlepel zout per liter water.
- Breek in het kommetje voorzichtig 1 ei. Laat dit ei op de hoogte van het wateroppervlak in de pan glijden. Zorg ervoor dat het eiwit bij het terugtrekken van het kommetje over de eierdooier wordt gevouwen.
- Herhaal dit met de andere eieren en laat ook deze in het zeer zacht kokende water glijden. De eieren mogen de bodem van de pan niet raken.
- Laat de 'eieren zonder eierschalen' in 4-5 minuten stollen.
- Bind intussen de inhoud van de vleespan met het maizenapapje. Voeg aan het mengsel naar smaak cayennepeper, peper, zout en worcestersaus toe.
- Beleg elke toast met een stukje bacon. Schep de helft van het mengsel over de toast.
- Leg voor elke toast 1 à 2 stukjes bacon apart. Snijd de rest fijn en roerde stukjes door het overige mengsel van tomaat en ui.
- Neem de gepocheerde eieren met zo weinig mogelijk kooknat uit de pan. Leg een ei op elke toast.
- Verdeel de apart gelegde plakjes bacon over de eieren en schep op de plakjes bacon wat van het mengsel van tomaat en ui.
- Garneer de schotel met de blaadjes kropsla en schep hierop de rest van het mengsel. Garneer de toast met de partjes citroen. Direct serveren.