Rob's kookboek

Duivelseieren

Bereidingstijd
  • 35 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 eetlepels slaolie
  • 400 gram gesnipperde uien
  • 1 blik (400 gram) gepelde tomaten
  • 2 eetlepels maizena
  • 200 gram dun gesneden bacon zonder zwoerd
  • 4 geroosterde boterhammen (toast)
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 zeer verse eieren
  • 1 flinke mespunt cayennepeper
  • peper
  • zout
  • worcestersaus
  • enkele gewassen en gedroogde blaadjes kropsla
  • 1 in smalle partjes gesneden citroen
Tip van de kok
  • Dien bij deze schotel wat extra geroosterd brood op en schenk er een koel glaasje bier bij.

Na een avondje uit of na een flinke wandeling is dit gerecht een heel lekker 'opkikkertje', maar duivelseieren zijn ook smakelijk bij de lunch.

Bereidingswijze
  1. Verwarm 2 eetlepels olie in de vleespan en fruit daarin onder af en toe omscheppen de snippers ui goudgeel.
  2. Laat intussen de gepelde tomaten uitlekken.
  3. Vermeng de maizena in de kom met het uitgelekte tomatenat en roer hiervan een glad papje.
  4. Laat de tomaten met de snippers ui gaar worden.
  5. Verwarm de rest van de olie in de koekepan en laat daarin, onder af en toe keren, de plakjes bacon langzaam knapperig worden.
  6. Leg de toast op de serveerschotel.
  7. Breng in de ondiepe pan water aan de kook met 1-2 eetlepels azijn en 1 eetlepel zout per liter water.
  8. Breek in het kommetje voorzichtig 1 ei. Laat dit ei op de hoogte van het wateroppervlak in de pan glijden. Zorg ervoor dat het eiwit bij het terugtrekken van het kommetje over de eierdooier wordt gevouwen.
  9. Herhaal dit met de andere eieren en laat ook deze in het zeer zacht kokende water glijden. De eieren mogen de bodem van de pan niet raken.
  10. Laat de 'eieren zonder eierschalen' in 4-5 minuten stollen.
  11. Bind intussen de inhoud van de vleespan met het maizenapapje. Voeg aan het mengsel naar smaak cayennepeper, peper, zout en worcestersaus toe.
  12. Beleg elke toast met een stukje bacon. Schep de helft van het mengsel over de toast.
  13. Leg voor elke toast 1 à 2 stukjes bacon apart. Snijd de rest fijn en roerde stukjes door het overige mengsel van tomaat en ui.
  14. Neem de gepocheerde eieren met zo weinig mogelijk kooknat uit de pan. Leg een ei op elke toast.
  15. Verdeel de apart gelegde plakjes bacon over de eieren en schep op de plakjes bacon wat van het mengsel van tomaat en ui.
  16. Garneer de schotel met de blaadjes kropsla en schep hierop de rest van het mengsel. Garneer de toast met de partjes citroen. Direct serveren.