Rob's kookboek

Eieren in een Cocotte

Oeufs en Cocotte

Bereidingstijd
  • 15-18 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • boter
  • 4 eetlepels verse room
  • 4 eieren
  • zout
Tip van de kok
  • Bereid de eieren door de schaaltjes te plaatsen in een royale pan met zoveel water dat de schaaltjes voor 3/4 in het water staan.
  • Verwarm het water tot ongeveer 90°C, maar laat het niet koken.
  • Sluit de pan en laat de eieren 8-10 minuten stollen.

Met Cocotte bedoelen we een klein bakje van b.v. aardewerk of ovenvast glas. Men kan ook gebruik maken van bakjes van aluminiumfolie die men naderhand kan weggooien of van gietijzeren bakjes die geėmailleerd zijn. De eieren worden steeds geserveerd in hun bakje.

Bereidingswijze
  1. Schuif het rooster in het midden van de oven en warm de oven voor op 220°C.
  2. Verwarm de ovenschaaltjes door ze in kokend water te dompelen.
  3. Droog de schaaltjes, maar let op dat u zich niet verbrandt.
  4. Bestrijk de binnenzijde van elk schaaltje met ca. 15 g boter.
  5. Daarop geeft men een eetlepel verwarmde slagroom.
  6. Breek een ei in elk van de ovenschaaltjes.
  7. Zet de ovenschaaltjes in een pan of slede gevuld met heet water en plaats deze op het rooster in de oven.
  8. Laat de eieren 7 tot 8 minuten au bain-marie bakken in de oven, tot het eiwit gestold is.
  9. Het eigeel moet zacht blijven.
  10. Strooi er zout op als de bakjes uit de oven komen.
  11. Droog ze daarna goed af en zet ze op tafel.