Rob's kookboek

Eieren in kerriesaus

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 6 eieren
  • 50 g boter
  • 1 geschilde ui
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 1-1½ eetlepel kerrie
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk
  • sojasaus of tamari
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
Tip van de kok
  • Gebruik voor de te koken eieren eendeëieren. Kook deze volgens voorschrift 15 minuten. Neem voor het 6e of rauwe ei nooit een eende- maar uitsluitend een kippeëi.
  • Varieer het keukenkruid eens. Knip wat lavas, bieslook, selderij, hysop of lavendelblad klein.
  • Een kruidige saus zoals deze kerriesaus geeft u een speciaal karakter door er naar eigen smaak kruiden en specerijen aan toe te voegen. Zeer geschikt zijn kleine hoeveelheden gember-, koriander- en foeliepoeder.
  • Laat gedurende 5 minuten enkele takjes lavas, peterselie, selderij en hysop trekken in de saus. Verwijder de tuinkruiden voordat de saus op de eieren wordt geschonken.
Bereidingswijze
  1. Prik in 5 eieren in de bolle zijde een gaatje.
  2. Kook de eieren in 8 minuten hard.
  3. Smelt de boter in de steelpan.
  4. Rasp hier ongeveer 4 eetlepels ui in.
  5. Voeg het knoflook toe.
  6. Roer even tot de snippertjes ui glazig geworden zijn.
  7. Voeg de kerrie toe.
  8. Laat het mengsel onder voortdurend roeren goed warm worden.
  9. Voeg de bloem toe.
  10. Roer de ingrediënten door elkaar.
  11. Laat deze roux enkele minuten op een laaggedraaide warmtebron heet worden.
  12. Schenk al roerende de melk in de pan.
  13. Breng de saus aan de kook.
  14. Blijf roeren tot deze glad en gebonden is.
  15. Temper de warmtebron.
  16. Spoel de eieren met veel koud water af.
  17. Breek de schaal, pel de eieren en leg die in lauwwarm water.
  18. Klop het rauwe ei in de kom los met 1/3 eetlepel sojasaus en 3 eetlepels koud water.
  19. Roer hier een paar lepels van de kerriesaus door.
  20. Klop de inhoud van de kom daarna door de saus.
  21. Warm die onder goed kloppen nog even op.
  22. Sluit de pan en neem die van de warmtebron.
  23. Snijd de harde eieren met een mesje overlangs doormidden of met behulp van de eiersnijder in plakjes of in partjes.
  24. Voeg aan de kerriesaus naar smaak peper en zout toe.
  25. Spoel de serveerschaal met warm of lauwwarm water om.
  26. Leg de meeste stukjes ei in de schaal.
  27. Schenk daar de saus in.
  28. Garneer het gerecht met de achtergehouden stukjes ei en de peterselie.