Rob's kookboek

Eieren met kippelevers

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Oventijd
  • 6-7 minuten

Benodigdheden voor 4 personen
  • 100 g kippelevers
  • 50 g zachte boter
  • zout
  • witte peper
  • 4 verse eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel fijngesnipperde ui
  • 50 ml port
  • 250 ml runderbouillon
  • enkele takjes kervel, peterselie of tuinkers
Tip van de kok
  • Spoel de schaaltjes eerst om met heet water en bestrijk ze dan met boter. Dat gaat gemakkelijker en bovendien zal het eiwit dan vlugger stollen.
  • Heeft u geen oven voorhanden, plaats de schaaltjes dan in een pan met heet water en laat de eieren op een laaggedraaide warmtebron stollen. De bereidingstijd is ongeveer even lang.
  • Bak en stoof de kippelevers niet te lang. Ze moeten nog iets roze zijn van binnen.

Bereidingswijze
  1. Snijd de kippelevers los als deze nog aan elkaar vastzitten.
  2. Verwijder eventuele velletjes van de kippelevers.
  3. Warm de oven voor 240°C.
  4. Bestrijk 4 kleine ovenvaste schaaltjes aan de binnenzijde met wat boter.
  5. Bestrooi de bodem met zout en peper en breek in ieder schaaltje 1 ei.
  6. Zet de schaaltjes in een braadslede en giet er zoveel heet water bij dat de schaaltjes half in het water staan.
  7. Schuif de braadslede op de onderste richel van de voorverwarmde oven en laat de eieren in ongeveer 6-7 minuten stollen.
  8. Het wit is dan gestold en de dooier is nog zacht.
  9. Verhit in die tijd in een koekepan de olie en 20 g boter en bak daarin onder voortdurend omscheppen met een houten lepel de kippelevers aan alle zijden aan.
  10. Voeg wat zout en peper en de uisnippers toe.
  11. Bak alles onder voortdurend omscheppen op een laaggedraaide warmtebron tot de uisnippers licht gekleurd zijn.
  12. Voeg de port toe en roer het aanbaksel van de bodem van de koekepan los.
  13. Schenk de bouillon in de pan en laat de kippelevers nog 3 minuten op een laaggedraaide warmtebron zachtjes stoven.
  14. Neem de schaaltjes met de eieren uit de oven en controleer of ze gaar zijn.
  15. Schep de levertjes één voor één uit de pan en leg in ieder schaaltje 1-2 kippelevers.
  16. Zet de koekepan weer op de warmtebron en laat het stoofvocht tot de helft inkoken.
  17. Proef de jus en maak deze op smaak af met zout en peper.
  18. Verdeel de jus over de schaaltjes en garneer elk schaaltje met een takje kervel of andere verse tuinkruiden.