Rob's kookboek

Florentijnse eieren

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Oventijd
  • 10 minuten
of grilleertijd
  • 6 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 grote eieren
  • 250 g verse spinazie
  • 60 g boter
  • 40 g bloem
  • 400 ml melk
  • 3 eetlepels room of koffieroom
  • 80 g gemalen Gruyere kaas
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepels paneermeel
Tip van de kok
  • Neem in plaats van verse spinazie eventueel een pak (450 of 600 gram), bij voorkeur grofgesneden spinazie uit de diepvries.
  • Maak gebruik van de voorverwarmde grill. Werk vlug, zodat de groente en de saus nog goed warm zijn. Omdat het gerecht onder de grill alleen maar een kleurtje krijgt, in tegenstelling tot gratineren in de oven waar de inhoud van de schotel warm wordt of blijft en het gerecht een krokant korstje krijgt.
  • Snijd de verse bladspinazie niet fijner dan nodig is om deze gemakkelijk te kunnen eten. Houd de kooktijd zo kort mogelijk.

Florentijns in de naam van een gerecht wil altijd zeggen, dat daarin spinazie is verwerkt. Geef bij deze eierschotel bijvoorbeeld aardappelpuree, drooggekookte rijst of macaroni.

Bereidingswijze
  1. Zet de eieren met zoveel koud water op dat deze juist onderstaan en breng ze aan de kook.
  2. Laat de eieren in zacht kokend water in 8 minuten hard worden.
  3. Spoel ze direkt met koud water af.
  4. Was de spinazie in veel koud water.
  5. Herhaal deze handeling zodat al het zand uit de groente is gewassen.
  6. Zet de groente op met het aanhangende water.
  7. Zet de groentepan op de niet te hoge warmtebron.
  8. Leg de spinazie om zodra het water kookt en laat de groente in enkele minuten slinken.
  9. Smelt 40 gram boter in de steelpan.
  10. Roer de bloem door de boter tot een glad mengsel.
  11. Laat deze roux enkele minuten heet worden op een laaggedraaide warmtebron.
  12. Schenk onder geregeld roeren bij kleine hoeveelheden tegelijk de melk bij de roux tot een goedgebonden saus ontstaat.
  13. Draai de warmtebron zo laag mogelijk.
  14. Bestrijk de ovenschaal met 15 gram boter.
  15. Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm die voor op 260°C.
  16. Druk de spinazie in de zeef uit en snijd de groente op de groenteplank zeer grof.
  17. Roer de room, 50 gram van de kaas en naar smaak peper, zout en wat nootmuskaat door de saus.
  18. Schep 5 eetlepels van deze kaas- of Mornaysaus door de spinazie.
  19. Voeg desgewenst zout, peper en nootmuskaat toe.
  20. Breng de groente over in de ovenschaal.
  21. Pel de eieren en snijd ze met behulp van het garen of een mes overlangs door.
  22. Leg de halve eieren op de spinazie en giet daar de saus over.
  23. Vermeng het paneermeel met de rest van de kaas.
  24. Strooi het mengsel gelijkmatig over de schaal.
  25. Plaats de schaal in de oven.
  26. Dien de Florentijnse eieren op zodra de bovenzijde mooi van kleur geworden is.