Florentijns in de naam van een gerecht wil altijd zeggen, dat daarin spinazie is verwerkt. Geef bij deze eierschotel bijvoorbeeld aardappelpuree, drooggekookte rijst of macaroni.
Bereidingswijze
- Zet de eieren met zoveel koud water op dat deze juist onderstaan en breng ze aan de kook.
- Laat de eieren in zacht kokend water in 8 minuten hard worden.
- Spoel ze direkt met koud water af.
- Was de spinazie in veel koud water.
- Herhaal deze handeling zodat al het zand uit de groente is gewassen.
- Zet de groente op met het aanhangende water.
- Zet de groentepan op de niet te hoge warmtebron.
- Leg de spinazie om zodra het water kookt en laat de groente in enkele minuten slinken.
- Smelt 40 gram boter in de steelpan.
- Roer de bloem door de boter tot een glad mengsel.
- Laat deze roux enkele minuten heet worden op een laaggedraaide warmtebron.
- Schenk onder geregeld roeren bij kleine hoeveelheden tegelijk de melk bij de roux tot een goedgebonden saus ontstaat.
- Draai de warmtebron zo laag mogelijk.
- Bestrijk de ovenschaal met 15 gram boter.
- Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm die voor op 260°C.
- Druk de spinazie in de zeef uit en snijd de groente op de groenteplank zeer grof.
- Roer de room, 50 gram van de kaas en naar smaak peper, zout en wat nootmuskaat door de saus.
- Schep 5 eetlepels van deze kaas- of Mornaysaus door de spinazie.
- Voeg desgewenst zout, peper en nootmuskaat toe.
- Breng de groente over in de ovenschaal.
- Pel de eieren en snijd ze met behulp van het garen of een mes overlangs door.
- Leg de halve eieren op de spinazie en giet daar de saus over.
- Vermeng het paneermeel met de rest van de kaas.
- Strooi het mengsel gelijkmatig over de schaal.
- Plaats de schaal in de oven.
- Dien de Florentijnse eieren op zodra de bovenzijde mooi van kleur geworden is.