Rob's kookboek

Surprise-eieren

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 eieren
  • 1 kropje sla
  • ½ bakje sterrekers
  • ½ theelepel goudgele mosterd
  • 50 g geraspte pikante kaas
  • peper
  • zout
  • aroma
  • 6 eetlepels mayonaise of fritessaus
  • 2 eetlepels melk of water
  • paprikapoeder
Tip van de kok
  • Vervang de kaas en de mosterd eens door 30 g boter met kerrie naar smaak of door 2 eetlepels tomatenpuree en 2 eetlepels klein geknipte peterseiie of bieslook of door 1 eetlepel tomatenketchup en 2 zeer fijn gesnipperde zure augurken of door 2 eetlepels mayonaise en 50 g zeer klein gesneden magere ham.
  • Gebruik voor het garneren in plaats van paprikapoeder ook eens plakjes overdwars doorgesneden gevulde olijven, roosjes van tomatenketchup eventueel op een plakje radijs, ruitvormig gesneden stukjes tomaat of enkele kappertjes.
Bereidingswijze
  1. Kook de eieren 8-10 minuten.
  2. Maak intussen de slablaadjes van de krop los en haal de grote nerven en harde delen eruit.
  3. Was de sla daarna voorzichtig in ruim water.
  4. Gist het water van de eieren en spoel ze af met koud water.
  5. Pel de afgekoeide eieren.
  6. Knip de sterrekers los van de worteltjes en spoel ze af.
  7. Dep de sterrekers droog.
  8. Snijd de eieren in de lengte door, eventueel met een strakgespannen draad garen.
  9. Haal de halve dooiers eruit en doe ze in een kom.
  10. Prak de dooiers met een vork.
  11. Doe er de mosterd bij en de geraspte kaas.
  12. Roer de ingrediënten door elkaar en doe er naar smaak peper, zout, eventueel nog wat mosterd en aroma bij.
  13. Vul de halve eieren met het pikante mengsel.
  14. Beleg de schotels met slablaadjes en leg op elk daarvan 2 halve eieren met de bolle zijde naar boven.
  15. Verdun de mayonaise met de melk; voeg desgewenst nog weinig mosterd of aroma toe en bedek elk half ei met een lepel mayonaise.
  16. Garneer het gerecht met de sterrekers en wat paprikapoeder.