Rob's kookboek

Tomaat met ei

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 eieren
  • 30 g zachte boter
  • 2 eetlepels fritessaus, slasaus of mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 mespunt goudgele mosterd
  • peper
  • zout
  • 5 middelgrote tomaten
  • 2 eetlepels zeer fijngehakte
  • peterselie
  • enkele takjes peterselie
Tip van de kok
  • Varieer de vulling van de halve eieren door zeer kleingesneden gepelde gekookte garnalen of zalm uit blik, door het dooiermengsel te roeren.
  • Pel de tomaten, halveer ze en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Vul ze met een theelepel pittige tomatenketchup voor ze worden gevuld met de eieren.
Bereidingswijze
  1. Prik de eieren aan de bolle zijde met een speld in.
  2. Zet ze op met zoveel water dat ze onderstaan.
  3. Temper de warmtebron als het water kookt.
  4. Laat de eieren in 8 minuten hard worden.
  5. Doe de boter, de fritessaus, 1 theelepel citroensap en de mosterd in de kom.
  6. Roer dit tot een glad en smeuïg mengsel ontstaat.
  7. Spoel de eieren met veel koud water af.
  8. Pel de eieren en laat ze verder afkoelen.
  9. Snijd 4 tomaten overdwars door en neem het zaad en de zaadlijsten uit de halve tomaten.
  10. Verwijder uit de kapjes het harde gedeelte onder de kelkjes.
  11. Leg de tomaten omgekeerd op een bord.
  12. Snijd van de laatste tomaat een kapje af en holde tomaat uit.
  13. Verdeel het afgesneden kapje in 4 stukjes en leg die op de gaatjes in de 4 uitgeholde kapjes.
  14. Snijd de eieren met een scherp mes overdwars door en wip de dooiers eruit.
  15. Doe de dooiers in een zeef.
  16. Plaats deze op de kom met het botermengsel.
  17. Wrijf de dooiers door de zeef met een houten spatel of de bolle kant van een lepel.
  18. Roer de fijngewreven dooiers door de inhoud van de kom.
  19. Proef het gladde mengsel en maak het op smaak af met peper en zout.
  20. Vul de uitgeholde eiwitten met het dooiermengsel.
  21. Druppel in de uitgeholde tomaten wat citroensap en plaats in elke halve tomaat een half ei.
  22. Bestrooi elk ei met wat gehakte peterselie.
  23. Vul de resterende tomaat met takjes peterselie en garneer daarmee de schotel.