Rob's kookboek

Tortilla

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 middelgrote gekookte aardappels
  • 5 eetlepels slaolie of olijfolie
  • 1 middelgrote fijn gesnipperde ui
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 1 grote groene en 1 grote rode paprika
  • 150 gram dik gesneden chorizo
  • 8 eieren
  • peper
  • zout
  • 20 g zachte boter
Tip van de kok
  • Geef bij dit gerecht, zoals in Spanje gebruikelijk is, een dikke warme tomatensaus en schenk er een rode wijn bij.
  • Vervang de paprika's door restjes gare groente en de Spaanse chorizo door andere vleeswaren, zoals cervelaat, salami, ham of spek.
Bereidingswijze
  1. Snijd de aardappels in vingerdikke plakken en verdeel die in stukjes.
  2. Verwarm de olie in de koekepannen en fruit daarin de ui met knoflook langzaam glazig.
  3. Was de paprika's en snijd deze overlangs 2 keer door.
  4. Neem de zaadlijsten met zaad weg, verwijder de steeltjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukken.
  5. Bak de aardappelstukjes en de paprika onder af en toe omscheppen met de ui mee.
  6. Snijd de worst in bfokjes van gelijke grootte en verdeel die over beide koekepannen.
  7. Klop de eieren in een kom los en maak de eiermassa pikant van smaak met peper en zout.
  8. Schep de inhoud van de koekepannen om en verdeel er de losgeklopte eieren over.
  9. Schud de pannen, zodat de eieren de panbodems overal bedekken.
  10. Sluit de pannen en laat de eieren stollen.
  11. Laat de vulling volkomen warm worden in 5-7 minuten op de getemperde warmtebron.
  12. Neem de pannen even van het fornuis en bestrijk de onderzijde van een deksel met wat boter.
  13. Leg het deksel op de koekepan.
  14. Keer de pan en het deksel tegelijk om en laat de tortilla op de niet-gekleurde zijde weer in de pan glijden.
  15. Keer de andere totilla op dezelfde wijze en laat ook de onderzijde mooi van kleur worden.
  16. Serveer de tortilla's op voorverwarmde schotels met stokbrood.