Rob's kookboek

Fazant met room

Faisan à la crème

Benodigdheden
  • 1 fazant
  • 1 lap bardeerspek
  • 100 ml port
  • 2 uien
  • 1 bouquet garni
  • 1 wortel
  • 100 g boter
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 25 g bloem
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Snij het afval, zoals hals, maag, lever, hart, vleugeltjes en uiteinden van de poten aan stukjes.
  2. Schil de ui en wortel en snij ze in brunoise.
  3. Smelt 50 gram boter in een pan en sauteer hierin de stukjes afval van de fazant bruin.
  4. Voeg de groenten toe, laat die ook kleur krijgen en voeg dan de bloem toe.
  5. Als deze ook kleur heeft voegen we de wijn toe en het bouquet garni en laten het zachtjes gedurende 35 minuten koken.
  6. Bind het lapje bardeerspek om de fazant zodat de borst bedekt is.
  7. Bestrooi de fazant met peper en zout.
  8. Smelt de rest van de boter in een pan.
  9. Wanneer ze begint te schuimen, doe er dan de fazant bij, sluit de pan en laat zachtjes smoren.
  10. Draai de fazant vaak om.
  11. Passeer de saus.
  12. U moet ongeveer 100 ml hebben.
  13. Haal na een kwartier de deksel van de pan met de fazant.
  14. Deze moet nu reeds kleur hebben.
  15. Giet het vet af, deglaceer met de port, geef er de saus en de slagroom bij, zout en peper en laat nog 20 minuten braden onder vaak arroseren.
  16. Als de fazant klaar is, haal dan het bardeerspek weg, Snij de fazant in vieren, leg de stukken op een voorverwarmde dienschaal, geef er wat saus over en serveer de rest van de saus in een saucière.