Rob's kookboek

Gevulde fazant

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Oventijd
  • 1½ uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 panklare fazant van 1-1,25 kg
  • peper uit de molen
  • zout
  • fazantelever
  • 250 g kippelevers
  • 2 oudbakken witte boterhammen zonder korst
  • 5 eetlepels melk
  • 5 eetlepels cognac
  • 50 g rozijnen
  • worcestersaus
  • 100 g plakjes vers vet spek
  • 120 g boter
  • 200 g in plakjes gesneden wortels
  • 250-300 g in blokjes gesneden stengels bleekselderij
  • 500 ml kippebouillon of vleesbouillon
Wijntip
  • Schenk bij dit feestelijke gerecht een wijn uit de Bourgogne. Het zijn volle en stevige wijnen, met een robijnrode kleur en een aangenaam bouquet.
Tip van de kok
  • Vervang de cognac door madeira of citroensap.
Bereidingswijze
  1. Was de fazant in- en uitwendig met lauwwarm water en dep het vlees met keukenpapier droog.
  2. Bestrooi de buitenkant van de fazant met peper en zout.
  3. Spoel de kippelevers en de fazantelever af en snijd die zeer fijn.
  4. Brokkel het brood in een kom.
  5. Voeg de melk, 3 eetlepels cognac en de lever toe.
  6. Maak daarna, eventueel met wat water, een fijn mengsel.
  7. Voeg de rozijnen en naar smaak peper, zout en worcestersaus toe.
  8. Schep het mengsel in de lichaamsholte van de fazant en steek de lichaamsopeningen met prikkers dicht.
  9. Zet de slede of pan op het rooster even onder het midden in de oven en verwarm die voor op 200°C.
  10. Bedek de borstzijde van de fazant met de plakjes spek en bind deze zo vast dat ze tijdens het bakken op hun plaats blijven.
  11. Laat de boter in een steelpannetje warm worden tot het schuim wegtrekt.
  12. Schep een bodempje boter in de braadslede of pan, leg daar de fazant in en giet de rest van de boter over de fazant.
  13. Laat de vogel onder af en toe bedruipen met de braadboter bijna 1 uur vrijwel gaar en mooi van kleur worden.
  14. Neem de plakjes spek van de fazant af en laat ook de borst mooi van kleur worden.
  15. Leg dan de stukjes wortel en selderij rondom de fazant.
  16. Giet de bouillon op de groente en laat de fazant ong. 30 minuten helemaal gaar worden.
  17. Knip het spek in kleine stukken.
  18. Leg de fazant op de serveerschaal en verwijder de prikkers.
  19. Schep de stukjes spek door de groente en zeef de jus desgewenst in een steelpannetje.
  20. Warm de jus even op en voeg naar smaak de rest van de cognac, peper, zout en worcestersaus toe.
  21. Serveer de groente apart bij of rondom de fazant en dien de jus in een met kokend water omgespoelde sauskom op.