Rob's kookboek

Forel met groene saus

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 panklare forellen
  • 1 in plakjes gesneden geboende citroen
  • 1 theelepel peperballetjes
  • 1-2 laurierbladeren
  • 1 ui
  • zout
  • 1 bosje peterselie
  • 4 takjes dragon (vers of uit azijn)
  • 2 eetlepels gehakte citroenmelisse of geknipt bieslook
  • 50 g boter
  • 4 eetlepels maizena
  • 4 eetlepels dragonazijn
  • peper uit de molen
  • worcestersaus
  • 4 halve uitgestoken citroenen of partjes citroen
Tip van de kok
  • Bij dit gerecht passen even voorgekookte en daarna in boter licht aangebakken rond uitgestoken aardappeltjes uitstekend.
  • Hetzelfde geldt voor een luchtige aardappelpuree.
Bereidingswijze
  1. Vul de pan met 5 centimeter water en zet deze op.
  2. Voeg hieraan de plakjes citroen, de peperballetjes, het laurierblad, de ui en naar smaak zout toe.
  3. Temper de warmtebron zodra het water kookt.
  4. Laat alles zachtjes koken.
  5. Spoel de vissen onder stromend water af en leg ze voorzichtig naast elkaar in de pan.
  6. Houd het water 10 minuten tegen de kook aan.
  7. Was de peterselie.
  8. Houd enkele takjes apart, verwijder eventuele dikke stelen en hak de peterselie zeer fijn.
  9. Snijd de takjes dragon zo klein mogelijk en doe de kruiden in de steelpan.
  10. Doe er de boter en de andere gehakte kruiden bij.
  11. Neem de forellen uit de pan zodra ze gaar zijn.
  12. Leg ze op de voorverwarmde visschotel.
  13. Zet de schotel warm weg.
  14. Zeef het kooknat en bewaar hiervan ½ liter.
  15. Giet deze visbouillon bij de kruiden en de boter in de steelpan.
  16. Maak een papje van de maizena met de dragonazijn.
  17. Giet er 1/5 deel van de visbouillon met kruiden bij en roer dit samen glad.
  18. Giet deze vloeistof bij de rest in de steelpan en verhit het tot de vloeistof gaat binden.
  19. Roer het tot een gladde saus.
  20. Maak de saus naar smaak af met zout, peper en worcestersaus.
  21. Schep enkele lepels saus over de forellen en garneer de vis met uitgestoken citroenen en takjes peterselie.
  22. Serveer de saus apart bij de vis in een met kokend water omgespoelde sauskom.