Rob's kookboek

Gerookte forel met mierikswortelsaus

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 filets van 2 gerookte forellen
  • 75 g verse mierikswortel of 50 g geraspte mierikswortel uit glas
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • ½ geperst teentje knoflook
  • 50 ml crème fraiche
  • 100 ml mayonaise
  • 150 ml kwark
  • 2-3 eetlepels witte basterdsuiker
  • zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • plakjes citroen
  • plukjes peterselie
Tip van de kok
  • Mix door de geraspte mierikswortel een fris-zure appel, nadat u de schil en het klokhuis verwijderd hebt.
  • Vervang de gerookte forelfilets door filets van bokking of gestoomde makreel.
  • Is het een voorgerecht? Halveer dan de hoeveelheid saus en garneer de vis met enkele blaadjes waterkers, eikebladsla of krulandijvie.
Bereidingswijze
  1. Leg de filets op de serveerschotel.
  2. Schil de verse mierikswortel en was hem.
  3. Rasp de wortel.
  4. Roer de mierikswortel, de wijn, de mosterd en de knoflook door elkaar.
  5. Maak het mengsel in de mixer fijn en breng het over in de kom.
  6. Klop de crème fraîche goed glad met de garde en roer er vervolgens de mayonaise en de kwark door.
  7. Roer de ingrediënten tot een saus en voeg hieraan naar smaak suiker en zout toe.
  8. Schep het citroensap vlak voor het serveren door de saus.
  9. Garneer het gerecht met plakjes citroen en enkele plukjes peterselie. (De plakjes citroen kunt u tot het midden inknippen en half omdraaien.)