Rob's kookboek

Ananas Virginie

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Koeltijd
  • 2 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 middelgrote ananas
  • 2 blaadjes gelatine
  • 400 g aardbeien
  • 125 ml slagroom
  • ½ zakje slagroomversteviger
  • poedersuiker
  • 100 g magere kwark
  • enkele druppels citroensap
Tip van de kok
  • Wie de mousse langer dan 2 uur moet bewaren, doet er goed aan om door het mengsel 1 blaadje in wat kokend water opgeloste gelatine, iets afgekoeld, te mengen.
Bereidingswijze
  1. Was de ananas zeer goed met lauwwarm water.
  2. Snijd de bladertros met een stukje ananas los van de vrucht.
  3. Was dit gedeelte nog eens.
  4. Laat dat uitlekken en opdrogen.
  5. Droog de ananas met een doek.
  6. Snijd de ananas overlangs in 4 of 6 stukken.
  7. Snijd het vruchtvlees op 1 cm afstand los van de schil.
  8. Verwijder van de stukken vruchtvlees het harde deel dat middenin het vruchtvlees zit.
  9. Verdeel 1 stuk vruchtvlees overdwars in 8-12 mooie driehoekjes.
  10. Leg die apart voor de garnering.
  11. Maak de rest van het vruchtvlees fijn.
  12. Week de blaadjes gelatine in veel koud water.
  13. Was de aardbeien met lauwwarm water.
  14. Leg 8-12 kleine aardbeien apartvoor de garnering van het dessert.
  15. Laat de rest van de aardbeien even uitlekken.
  16. Verwijder de kelkjes.
  17. Klop de slagroom stijf met het poeder datte snel uitzakken van de room tegenmoetgaan en met suiker naar smaak.
  18. Zet 4-6 eetlepels van deze room afgedekt in de koelkast, ook weer ten behoevevan de garnering.
  19. Breng de helft van de aardbeien uit de zeef in de steelpan aan de kook.
  20. Knijp de geweekte blaadjss gelatine uit.
  21. Klop ze door de kokende vloeistof.
  22. Laat deze afkoelen als de gelatine is opgelost.
  23. Meng de kwark met de fijngesneden ananas en de uitgelekte aardbeien.
  24. Roer de afgekoelde aardbeiensaus, zodra deze lobbig begint te worden door de kwark.
  25. Spatel voorzichtig de slagroom door de kwark.
  26. Roer niet omdat dan de ingeklopte lucht ontsnapt.
  27. Voeg aan deze mousse naar smaak suiker en citroensap toe.
  28. Zet de kom afgedekt 2 uur op de koudste plaats in de koelkast.
  29. Verdeel de mousse korte tijdvoor het serveren van het dessert over de stukkenananasschil.
  30. Strijk de mousse aan drie zijden glad.
  31. Garneer de ananasschuitjes met de apart gezette geslagen room, driehoekjes ananas en aardbeien.
  32. Versier de serveerschotel eventueel met de bladertros van de ananas.