Rob's kookboek

Carambola Valencia

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 3 grote sappige sinaasappels
  • 1 grote carambola
  • 1 kleine ananas
  • 2 middelgrote bananen
  • 2-4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2-4 eetlepels sinaasappellikeur
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 rode gekonfijte kers of vruchtje uit de jam
Tip van de kok
  • Carambola, starfruit of blimbing manis is een aromatische frisse vrucht. Grote exemplaren zijn zoeter en smakelijker dan de kleinere.
  • Verwijder de slechtverteerbare schil zorgvuldig.
  • Vervang de carambola-ster door een ster gesneden uit friszure appel- of ananasplakken.
  • Vervang de verse ananas door ananas uit blik of glas.
Bereidingswijze
  1. Snijd van de boven- en onderzijde van de sinaasappels een kapje af zo dik dat de schil en het wit eronder is verwijderd.
  2. Zet de vruchten rechtop op de snijplank.
  3. Snijd vervolgens van boven naar beneden repen schil met het wit van de vruchten.
  4. Verdeel het vruchtvlees in ½ centimeter dikke plakken.
  5. Verwijder de pitten.
  6. Leg de sinaasappelplakken dakpansgewijs op enige afstand van de rand op de serveerschaal.
  7. Was de carambola en snijd de vrucht overdwars in 1 centimeter dikke plakken.
  8. Verwijder met een scherp vruchtemesje de schil van de stervormige plakken.
  9. Verwijder de pitten.
  10. Snijd aan de onder- en bovenzijde van de ananas 1 plak van 2 centimeter dikte af.
  11. Snijd de rest van de ananas in 1-2 cm dikke plakken.
  12. Verwijder daarvan de schil en neem zorgvuldig de donkere pitten eruit.
  13. Steek midden uit de plakken het harde gedeelte weg met de appelboor.
  14. Snijd de ananasringen in stukjes. Leg die midden op de serveerschotel.
  15. Pel de bananen.
  16. Snijd die overdwars in plakjes en leg die rondom de stukjes ananas onder de sinaasappelplakken.
  17. Strooi op de ananas en sinaasappel naar smaak suiker.
  18. Druppel daarop de likeur.
  19. Verdeel het citroensap over de plakjes banaan.
  20. Garneer de schotel met in het midden de carambola-ster met het rode vruchtje.
  21. Leg de andere carambola-plakken op gelijke afstanden van elkaar op de sinaasappelplakken.