Rob's kookboek

Gebakken ananas met abrikozensaus

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 blik (570 of 840 g) met 8 of 10 schijven ananas op zware siroop
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eieren
  • 1 blik (310 g) geschilde abrikozen op eigen sap
  • paneermeel
  • 1 deciliter slaolie
  • 3 eetlepels aardappelmeel
  • 2-4 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels abrikozenlikeur
  • witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
Wijntip
Tip van de kok
  • Gebruik voor de saus abrikozen- of gemberjam of oranjemarmelade.
  • Verdun en bind die ook met ananassiroop en aardappelmeel.
Bereidingswijze
  1. Zet de zeef op de steelpan.
  2. Laat de ananas in de zeef uitlekken.
  3. Wentel de schijven ananas door bloem.
  4. Klop de eieren met 2 eetlepels van de uit de ananas gelekte siroop los.
  5. Giet het sap van de abrikozen af in de steelpan.
  6. Snijd de abrikozen in niet te kieine stukken.
  7. Doe ze in de steelpan.
  8. Breng de inhoud aan de kook.
  9. Haal de schijven ananas door het eimengsel en daarna door paneermeel.
  10. Herhaal deze handelingen nog eens.
  11. Verwarm de olie in de koekepan.
  12. Bak de helft van de schijven ananas niette vlug eerst aan de ene zijde mooi van kleur.
  13. Keer ze daarna voorzichtig om.
  14. Bak ook de keerzijde.
  15. Roer intussen het aardappelmeel aan met 5 eetlepels koud water.
  16. Bind daar de inhoud van de steelpan mee.
  17. De siroop behoeft niet te koken. 80°C is voldoende om het aardappelmeel gaar te maken en te laten binden.
  18. Giet de saus in de met koud water omgespoelde serveerschotel.
  19. Leg de gebakken ananas op een schotel en bak de rest van de schijven.
  20. Proef de abrikozensaus.
  21. Roer naar smaak citroensap en de likeur erdoor.
  22. Roer naar smaak basterdsuiker en de vanillesuiker door de abrikozensaus.
  23. Dek de saus af met plasticfolie om velvorming tijdens het afkoelen te voorkomen.
  24. Leg de gebakken schijven voorzichtig naast elkaar op de serveerschotel omdat anders de korstjes beschadigd of slap worden.
  25. Dien het dessert en de saus warm of geheel afgekoeld op.