Rob's kookboek

Gevulde ananas

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 kleine goed rijpe ananassen
  • ¾ liter vanille- of roomijs
  • 2 kiwi's
  • 40 g gemalen kokos (kokosmeel)
  • 8 eetlepels chocoladepasta of chocolade dessertsaus
  • enkele druppels sinaasappel-, banaan- of andere likeur
  • 5 eetlepels citroensap
Wijntip
Tip van de kok
  • Een grapefruitmesje is een gekarteld mesje met een gebogen lemet. Met een gewoon gekarteld fruitmesje is de harde houtachtige kern van de ananas ook te verwijderen. Maar om het vruchtvlees er gelijkmatig uit te krijgen is een gewoon fruitmesje minder geschikt.
  • De nagerechten kunnen van te voren worden gemaakt en gemakkelijk in de diepvries worden bewaard. Wacht wel met het afwerken (plakjes kiwi) tothet moment van serveren.
  • Als de ananassen groot zijn, volstaan 2 vruchten. Laat deze als ze gevuld zijn in de diepvries zeer stevig worden. Verdeel ze voor het serveren overlangs of overdwars in twee helften.
Bereidingswijze
  1. Was de ananas met lauwwarm water en dep ze droog.
  2. Snijd de bladkroon met een stuk vruchtvlees van de ananas af.
  3. Snijd de vrucht overlangs door.
  4. Neem het ijs uit de diepvries.
  5. Laat het op een koele plaats zachter worden in een kom.
  6. Snijd met een grapefruitmesje de harde middenkern uit de ananas.
  7. Neem tot ongeveer 1 cm van de schil het vruchtvlees uit de ananas.
  8. Verwijder zorgvuldig de donkere putjes uit dit vruchtvlees.
  9. Snijd of hak dit fijn.
  10. Zet de snippers apart.
  11. Verwijder met een kartelmes voorzichtig een dunne laag van de schil aan de onderzijde van de halve vrucht, zodat deze gemakkelijk blijft staan.
  12. Schil de kiwi's.
  13. Verdeel 1 kiwi in 6 plakken en halveer die.
  14. Snijd de andere in stukjes even groot als de ananassnippers.
  15. Roer het citroensap door het zachte ijs.
  16. Zet 1/3 deel hiervan in de diepvries.
  17. Meng het vruchtvlees van de ananas en de kiwi met het ijs.
  18. Bestrooi de holte van de ananas royaal met de gemalen kokos.
  19. Verdeel op iedere halve ananas gelijkmatig 2 eetlepels chocoladepasta.
  20. Schep het ijs in de vruchten.
  21. Strijk het oppervlak glad met een spatel of een keukenmes.
  22. Vul de spuitzak met het apart gezette ijs.
  23. Garneer de ananassen met rozetten, krullen en dergelijke.
  24. Werk naar eigen idee dit nagerecht af met de plakjes kiwi en druppel er wat likeur over.
  25. Serveer de ananassen in schaaltjes of op dessertbordjes.