Rob's kookboek

Kissel

Bereidingstijd
  • 10 minuten
Koeltijd
  • 20-60 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 blik of glas (420 gram) ontpitte kersen op sap of siroop
  • 1 doosje verse frambozen of aardbeien (of aardbeien uit blik/420 gram)
  • 6 eetlepels citroensap
  • 12 g aardappelmeel
  • 1 eetlepel zoete sherry, kirsch, cognac of rum
  • witte basterdsuiker naar smaak
  • enkele gesnipperde amandelen
Wijntip
Tip van de kok
  • Varieer dit gerecht geheel naar eigen smaak en inzicht door gebruik te maken van ander in- of uitheems fruit, zoals perziken met peren, mandarijnen met stukjes meloen, abrikozen met lychees en babybanaantjes met stukjes ananas.
  • Combineer deze Deense vruchtencompote eens met vanillevla of blanke vla.
Bereidingswijze
  1. Laat de kersen in een zeef uitlekken.
  2. Vang het sap op.
  3. Was verse frambozen of aardbeien in ruim water en verwijder kroontjes en steeltjes.
  4. Laat geconserveerde vruchten eveneens uitlekken.
  5. Vul de uitgelekte siroop aan met het citroensap en water tot 3 dl.
  6. Maak een glad papje van het aardappelmeel en 4 eetlepels koud water.
  7. Verhit de vloeistof tot die bijna kookt, en giet dan voorzichlig onder voortdurend roeren het aardappelmeelpapje erbij.
  8. Neem de pan van het fornuis als de saus gebonden is.
  9. Koel de saus onder af en toe roeren af.
  10. Schep de vruchten erdoor, voeg naar smaak de basterdsuiker en de alcoholische drank toe en verdeel het over de schaaltjes.
  11. Garneer het nagerecht met de amandelsnippers en zet de schaaltjes tot het opdienen op een koele plaats of in de koelkast.