Rob's kookboek

Elzasser Gans

Oie à l'Alsacienne

Benodigdheden voor 6 personen
  • 1 jonge gans
  • 800 g gehakt
  • 1,5 kg zuurkool
  • 400 g mager spek
  • 2 grote uien
  • 10 jeneverbessen
  • 1 bouquet garni
  • 100 g ganzevet
  • 300 ml witte wijn
  • 75 g boter
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Was de zuurkool met veel water.
  2. Schil de uien en snij ze in dunne juliënne.
  3. Bind de jeneverbessen in een doekje.
  4. Smelt het ganzevet in een grote pan en laat daarin de uien zachtjes sauteren.
  5. Doe er de zuurkool bij en geef er wat zout bij.
  6. Doe er de jeneverbessen in, het bouquet garni en het spek.
  7. Geef er de wijn over en breng het aan de kook.
  8. Doe de deksel op de pan, zet de pan in een oven van 170°C en laat zachtjes 2½ uur koken.
  9. Vul de gans met het gehakt, dat op smaak gebracht is met peper en zout.
  10. Bind de gans op en bestrooi ze met peper en zout.
  11. Smelt de boter in een pan en als ze heet is, sauteer dan de gans aan alle kanten mooi bruin.
  12. Laat ze dan op zacht vuur 2 uur en 15 minuten sauteren.
  13. Haal dan de gans uit de pan, haal de touwtjes eraf en leg ze op een voorverwarmde dienschaal.
  14. Haal het spek uit de zuurkool, evenals het bouquet garni en de jeneverbessen.
  15. Snij het spek in schijven, omring de gans met zuurkool en leg hierop de stukjes spek.