Rob's kookboek

Gans uit Bordeaux

Oie à la Bordelaise

Benodigdheden voor 6 personen
  • 1 jonge gans
  • 800 g champignons
  • 100 g mie de pain
  • 1 kopje melk
  • 1 lapje bardeerspek
  • 1 ei 100 g olijven
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g boter
  • 1 bosje peterselie
  • zout
  • peper
  • 1 doosje tuinkers
  • 100 g ansjovisboter
Bereidingswijze
  1. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.
  2. Schil de sjalotjes en hak ze fijn.
  3. Smelt 40 gram boter in een pan en sauteer hierin de champignons totdat het losgelaten vocht verdwenen is.
  4. Voeg dan de sjalotjes toe en sauteer nog even.
  5. Was en hak de peterselie.
  6. Drenk de mie de pain in de melk.
  7. Schil en hak de knoflook.
  8. Ontpit de olijven en hak ze klein.
  9. Maak de tuinkers schoon.
  10. Maak een farce door te mengen: champignons, knoflook, peterselie, een ei, olijven, ansjovisboter, en de fijngehakte lever van de gans.
  11. Pers de mie de pain uit en voeg het toe.
  12. Meng het goed, geef er zout en peper bij en vul de gans met deze farce.
  13. Doe er het bardeerspek om en bind de gans op.
  14. Strooi er zout en peper over.
  15. Doe ze in een ovenvaste schaal, geef er de rest van de boter bij en schuif de schaal in een oven van 170°C.
  16. Laat ze daar ongeveer 2 uur braden.
  17. Leg dan de gans op een dienschaal, omring ze met tuinkers.
  18. Deglaceer het braadvocht met wat water, schraap alle aanbaksels los en geef de saus die ontstaat in een sauskom.