Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
Gebak en taarten
- Chocoladetaart met espressoroom
Chocoladetaart met espressoroom
Benodigdheden
275 g chocolade (70% cacao)
200 g roomboter
7 eieren, gesplitst
150 g + 1 eetlepel suiker
½ eetlepel cacaopoeder
1 sterke espresso, afgekoeld
125 ml slagroom
dichte taartvorm (24-26 cm)
Tip van de kok
Bestrooi met behulp van een theezeefje de bovenkant van de taart met poedersuiker en vervolgens met fijngemalen espressokoffie.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet de taartvorm in en bestuif hem met bloem.
Smelt de chocolade en boter in een vuurvaste kom boven een pan met een bodem bijna kokend water, de kom mag het water niet raken.
Neem de kom uit de pan en laat de chocolade iets afkoelen.
Roer met een garde de cacao, eidooiers en helft van de suiker door de chocolade.
Klop het eiwit in een vetvrije kom stijf.
Voeg beetje voor beetje de resterende suiker toe.
Spatel het eiwit beetje voor beetje door de chocolade en meng het goed maar voorzichtig door elkaar.
Schenk de massa in de taartvorm.
Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de taart 25 minuten.
Haal de taart uit de oven, leg een stukje bakpapier bovenop de taart en hierop een bord dat een maatje kleiner is.
Zet iets zwaars (bijvoorbeeld een blik tomaten) op het bord, zodat de taart onder druk komt te staan.
Laat de taart 30 minuten afkoelen.
Verwijder het gewicht en het bakpapier en haal de taart uit de vorm.
Klop intussen de room met 1 eetlepel suiker en de espresso stijf.
Snijd de taart in punten en serveer de room ernaast.