Rob's kookboek

Enschedese krakelingen

Bereidingstijd
  • ca. 1 uur en 20 minuten zonder afkoelen
Benodigdheden voor 12 stuks
  • 250 g bloem
  • snufje zout
  • 10 g gist
  • 75 ml melk
  • 100 g boter
  • 1 eetlepel keukenstroop
  • suiker
  • boter om in te vetten
Wijntip
Tip van de kok

Bereidingswijze
  1. Zeef de bloem met het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  2. Los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit mengsel in het kuiltje.
  3. Smelt de boter, maar laat deze niet heet worden.
  4. Giet de gesmolten boter in het kuiltje en voeg de stroop toe.
  5. Kneed alles tot een glad en soepel deeg dat niet meer aan de handen of aan de kom plakt.
  6. Laat het deeg op een vochtige en warme plaats 45 minuten rijzen.
  7. Kneed het dan nog eens door en verdeel het in 12 gelijke delen.
  8. Strooi een dikke laag suiker op het werkvlak en rol in de suiker het deeg tot rolletjes.
  9. Bestrijk een bakplaat niet te zuinig met boter of beleg deze met bakpapier en vorm hierop van de rolletjes grote krakelingen.
  10. Bak deze in een voorverwarmde oven van 225°C in 20 minuten gaar en bruin.
  11. Laat de krakelingen op een rooster afkoelen.