Rob's kookboek

Gevulde speculaas

Benodigdheden
  • ½ citroen
  • 1 ei
  • 300 g amandelspijs
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el speculaaskruiden
  • 125 g boter
  • 20 blanke amandelen
  • 2 el melk
Bereidingswijze
  1. Schil van citroen raspen.
  2. Ei losroeren.
  3. Amandelspijs fijnprakken, citroenrasp en ei erdoor roeren.
  4. Zelfrijzend bakmeel, zout, basterdsuiker en speculaaskruiden boven kom zeven.
  5. Boter toevoegen, met twee messen boter door mengsel snijden.
  6. 3½ el koud water toevoegen en snel tot een samenhangend deeg kneden of doe de ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en laat die het werk doen.
  7. Laat minstens een 30 minuten in de koelkast rusten.
  8. Verwarm de oven voor op 170°C.
  9. Bekleed de bakplaat met vetvrij papier.
  10. Rol het deeg uit, verdeel het in twee gelijke stukken.
  11. Leg op 1 helft de amandelspijs en leg de andere deeghelft erop, randen op elkaar drukken.
  12. Garneer met amandelen en bestrijk met melk.
  13. In midden van oven in ± 35 minuten gaarbakken.