Rob's kookboek

Mokkataart

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Oventijd
  • 35-45 minuten
Benodigdheden voor een taart van 22 - 24 cm
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 4 eieren
  • 170 g kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 125 g bloem
  • 35 g maizena
  • zout
  • 8 g custardpoeder of maizena met 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml melk
  • 150 g boter
  • 100 g gezeefde poedersuiker
  • gevriesdroogde poederkoffie
  • praline
  • kleine chocolaatjes voor de garnering
Bereidingswijze
  1. Bestrijk de bodem en de wand van de vorm met de gesmolten boter.
  2. Breek de eieren in de kom en klop ze los.
  3. Vul de pan met goed warm water.
  4. Zet daar de kom in.
  5. Voeg onder geregeld kloppen de suiker en vanillesuiker toe.
  6. Blijf kloppen tot de inhoud van de kom een luchtige lichtgele massa vormt.
  7. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor op 150°C.
  8. Schep bij het kloppen de massa af en toe van de wand af naar het midden.
  9. Neem de kom uit het waterbad als de massa met moeite gelijk vloeit.
  10. Klop er dan ¾ eetlepel kokend water door.
  11. Zeef de bloem met de maizena en enkele korrels zout.
  12. Spatel de bloem en maizena voorzichtig door de opgeslagen eiermassa.
  13. Stop met spatelen zodra alle bloem in het beslag is opgenomen.
  14. Vul de vorm met het beslag en zet die op het rooster in de oven.
  15. Maak intussen, of pas nadat het deeg is gebakken en het gebak is afgekoeld, de mokka-crème-au-beurre.
  16. Roer het custardpoeder aan met een deel van de melk.
  17. Breng de rest van de melk aan de kook en bind die met de aangeroerde custard.
  18. Dek de vla met plastic-folie af om velvorming te voorkomen.
  19. Laat deze onder af en toe roeren afkoelen.
  20. Roer de boter zacht, lichter van kleur en enigszins schuimig.
  21. Voeg al roerende bij kleine hoeveelheden tegelijk de poedersuiker, de vla op kamertemperatuuren naar smaak poederkoffie toe.
  22. Zet de kom in de koelkast.
  23. Controleer of het gebak gaar is.
  24. Het gebak is veerkrachtig en aan een daarin gestoken en weer teruggetrokken houten prikkertje, kleven geen deegdeeltjes.
  25. Laat het gebak even in de vorm bekoelen tot het van de wand van de vorm loslaat.
  26. Neem het gebak dan uit de vorm en laat het op een taartrooster afkoelen.
  27. Snijd het koudgeworden gebak met behulp van een draad garen of van een mes horizontaal in twee of drie lagen.
  28. Bestrijk deze met een laagje crème au beurre en leg de lagen weer op elkaar.
  29. Druk ze even aan en zet het geheel op een omgekeerd bord.
  30. Leg daar een uitgevouwen doek onder.
  31. Bestrijk de zijkant van het gebak met crème au beurre.
  32. Doe de praline in een ander diep bord.
  33. Neem het gebak met boven- en onderzijde tussen beide handen en rol de gehele zijkant door de praline.
  34. Druk dat met een mes even aan en zet het gebak op de serveerschotel.
  35. Vul de spuitzak met de rest van de mokka-crème-au-beurre.
  36. Garneer het gebak met deze crème en de chocolaatjes en snijd het voor of bij het serveren in punten.