Rob's kookboek

Oliebollen

Bereidingstijd
Benodigdheden voor ca. 24 stuks
  • 400 g bloem
  • 10 g gist
  • 150 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel suiker
Tip van de kok
  • Laat het beslag na het roeren met rust!
  • Werk met producten op kamertemperatuur.
  • Bak in schone zonnebloemolie.
  • Verhit de olie tot minimaal 180°C, zet de frituur op 190°C.
  • Ververs de olie vaak; dat komt niet alleen de smaak tengoede, het is ook gezonder.
  • Droog eventuele vullingen zorgvuldig. Rozijnen, krenten, sukade bestrooien met bloem. Dat zorg voor betere binding in het beslag.
  • Maak mooie ronde bollen met een halfvolle ijsknijper.
  • Bak slechts een beperkt aantal oliebollen tegelijk. Zorg dat ze niet tegn elkaar liggen en dat ze kunnen draaien. Laat uitlekken op keukenpapier.
Bereidingswijze
  1. Maak een beslag door een kuil in gezeefde bloem te maken en die te vullen met de lauwe melk waarin de gist en suiker zijn opgelost.
  2. Meng rustig tot een klontvrij beslag.
  3. Bedek met een vochtige theedoek en zet het minimaal 45 minuten op een tochtvrije en warme plaats.
  4. Verwarm de olie tot 180°C in een friteuse of hoge pan.
  5. Schep met een schone ijstang voorzichtig bolletjes in de olie.
  6. Bak ze in ca. 4 minuten goudbruin.
  7. Laat ze uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.