Rob's kookboek

Opgerolde koek

Bereidingstijd
  • 50 minuten
Oventijd
  • 12-15 minuten
Benodigdheden voor 6-8 personen
  • 30 g zachte boter
  • 50 g poedersuiker
  • 4 grote eieren op kamertemperatuur
  • 80 g kristalsuiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 65 g patentbloem
  • 15 g maizena of custardpoeder
  • 100 ml melk
  • 7 g (1 eetlepel) custardpoeder
  • 250 g zachte boter
  • 275 g gezeefde poedersuiker
  • 4 eetlepels gezeefd cacaopoeder
  • gebakgarnering als kleine chocolaatjes, gekonfijte of gesuikerde vruchtjes, paaseitjes, kersttakjes

Dit gebak kan geheel naar eigen smaak worden gevuld met crème au beurre of met jam en, aangepast aan de gelegenheid, gegarneerd.

Bereidingswijze
  1. Bestrijk de bakvorm of het papieren bakje met boter.
  2. Zet de vorm of het bakje op de bakplaat en strooi er door de bloemzeef poedersuiker in.
  3. Breek de eieren na elkaar in een kommetje.
  4. Controleer de eieren op versheid en doe ze met de kristalsuiker, de inhoud van 1 zakje vanillesuiker en zout in een grote kom.
  5. Zeef de bloem met maizena.
  6. Zet de grote kom in een teil met goed warm water en klop de eieren tot een luchtige en lichter gekleurde massa.
  7. Verwarm intussen de oven voor op 190°C.
  8. Voeg aan de eiermassa 1 eetlepel kokend water toe en blijf kloppen tot de eiermassa, dikker geworden, als een breed lint van de garde loopt.
  9. Neem de kom uit de teil en spatel de bloem door de inhoud van de kom.
  10. Roer niet, omdat daardoor de ingeklopte lucht ontsnapt.
  11. Stop met spatelen als er geen droge bloem meer te zien is.
  12. Vul de vorm of het bakje vlug met het deeg.
  13. Strijk de bovenzijde daarom met een vochtig mes nat en schuif de bakplaat met het biscuitdeeg in het midden van de oven.
  14. Bestuif een stuk papier, groter dan de vorm of het bakje, met poedersuiker.
  15. Leg dat papier op een gladde doek.
  16. Maak intussen van een paar lepels melk en het custardpoeder een glad papje.
  17. Verwarm de rest van de melk en bind die met het papje.
  18. Neem het pannetje van het fornuis en voeg aan de vla naar smaak suiker toe.
  19. Laat de vla onder af en toe roeren afkoelen, maar niet helemaal koud worden.
  20. Roer in een kom 250 gram boter zacht en lichter van kleur.
  21. Voeg 1 zakje vanillesuiker en 100 gram van de gezeefde poedersuiker toe.
  22. Roer tot een gladde crème is ontstaan.
  23. Spatel hier lepelsgewijs de nog niet te koude vla door.
  24. Controleer of het gebak gaar is (dat laat dan langs de randen van vorm of papier los).
  25. Keer de koek direct om op het met poedersuiker bestoven papier.
  26. Verwijder voorzichtig de vorm of het bakje.
  27. Vermeng de rest van de poedersuiker met de cacao en de rest van de vanillesuiker.
  28. Voeg onder geregeld roeren druppelsgewijs koud water toe tot een dik chocoladeglazuur ontstaat.
  29. Rol de koude koek terug op het papier.
  30. Strijk 2/5 van de crème au beurre in een gelijkmatig dik laagje tot op 1 centimeter van de rand op de koek en rol die weer op.
  31. Verpak het gebak desgewenst in papier of plastic en laat het in de koelkast opstijven.
  32. Snijd van beide einden een stukje af.
  33. Leg de opgerolde koek met de naad naar beneden.
  34. Bestrijk het gebak met het chocoladeglazuur en strijk dat desgewenst met een natgemaakt mes glad.
  35. Laat het glazuur even droog en stevig worden.
  36. Vul de spuitzak met de rest van de crème au beurre en garneer het gebak met de crème en de daarvoor gereedliggende attributen.