Rob's kookboek

Paashaas

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 4 personen
  • 125 g roomboter
  • 100 g suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 100 g bloem
  • 1 mespunt zout
  • 150 g poedersuiker
  • 2-3 eetlepels cacaopoeder

Haasvorm met een inhoud van 1,5 l (verkrijgbaar bij de groothandel in bakkerij-gereedschappen)

Bereidingswijze
  1. Bestrijk de vorm met 25 g boter.
  2. Roer de rest van de boter in een kom lichter van kleur en enigszins luchtig.
  3. Voeg al roerende de suiker lepels gewijs toe en blijf roeren tot de suiker niet meer knarst en het mengsel lichter van kleur geworden is.
  4. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor op 175°C.
  5. Voeg de inhoud van 1 zakje vanillesuiker toe aan het boter-suiker mengsel.
  6. Voeg een ei toe en roer deze eerst goed door alvorens de tweede er aan toe te voegen.
  7. Voeg zout toe en de gezeefde bloem en schep dit goed door elkaar tot er geen losse bloem meer te zien is.
  8. Breng het deeg in de vorm, sluit deze en zet het waterpas op het rooster met wat stukjes aluminiumfolie indien nodig.
  9. Laat het deeg in 40-45 minuten gaar worden.
  10. Als het deeg gaar is, haal het uit de oven en laat het 2 minuten in de vorm afkoelen, stort de haas op een stuk aluminiumfolie en laat het gebak afkoelen.
  11. Zeef 3 eetlepels poedersuiker in een kommetje.
  12. Voeg onder goed roeren enkele druppels koud water toe tot er een dikke glazuur ontstaat.
  13. Geef dan met een druppeltje kleurstof een mooi tintje of laat het glazuur gewoon wit.
  14. Strijk dit glazuur uit over het ei dat de haas tussen de voorpoten heeft.
  15. Gebruik voor het glad strijken van het dikke glazuur een theelepeltje dat met een zeer kleine hoeveelheid warm water is bevochtigd.
  16. Zeef de rest van de poedersuiker met de cacaopoeder en de rest van de vanillesuiker in een grotere kom.
  17. Voeg ruppelsgewijs, al roerende, zo veel koud water toe tot een dikke glazuur ontstaat.
  18. Roer er nog wat gezeefde poedersuiker door als het glazuur toch nog te dun uitvalt.
  19. Bedek de haas met het glazuur en strijk het met een bevochtigd mes uit.
  20. Laat het glazuur enige uren drogen, zodat het hard wordt.
  21. Maar druk even voordat dat gebeurd is de rozijn op de plaats waar het oog moetzitten.