Rob's kookboek

Sachertorte

Bereidingstijd
Benodigdheden
  • 140 g boter
  • 160 g suiker
  • 180 g bittere chocolade, grof geraspt
  • 8 eieren, gesplitst
  • 30 g poedrsuiker
  • 140 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 g abrikozenjam
Benodigdheden voor het glazuur
  • 75 g bittere chocolade, grof geraspt
  • 150 ml slagroom
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
Bereidingswijze
  1. Klop in een kom de boter en de suiker tot een schuimig mengsel.
  2. Laat in een kom boven een pan kokend water de chocolade smelten en al roerend afkoelen.
  3. Klop de chocolade door het botermengsel.
  4. Klop er achtereenvolgens de eierdooiers door to een schuimig mengsel is ontstaan.
  5. Klop in een andere kom de eiwitten met de poedersuiker stijf.
  6. Spatel het eiwitschuim luchtig door de chocoladecrème.
  7. Zeef de bloem en het bakpoeder in de kom en schep het mengsel voorzichtig door elkaar.
  8. Bekleed een springvorm met aluminiumfolie en schep er het deeg in.
  9. Bak de taart ca. 70 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven tot het gebak droog en gaar is.
  10. Laat de taaart in de vorm afkoelen, haal hem voorzichtig uit de vorm en bestrijk hem met de abrikozenjam.
  11. Maak het glazuur.
  12. Doe de chocolade, de slagroom, de suiker en de vanillesuiker in een pan.
  13. verwarm het geheel al roerend tot alles is opgelost.
  14. Laat het mengsel boven een grote hittebron enkele minuten inkoken.
  15. Klop in een kom het ei los en roer er 3 eetlepels van het hete chocolademengsel door.
  16. Klop het eiermengsel door de rest van het chocolademengsel.
  17. Laat het geheel nog ca. 3 minuten zachtjes koken.
  18. Neem de pan van de hittebron en laat het glazuur afkoelen.
  19. Strijk het glazuur op de boven- en zijkant van de taart.
  20. Laat de taart in de koelkast helemaal koud worden.