Rob's kookboek

Schuimpjes

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Oventijd
  • 2 uur
Benodigdheden
  • 40 g zachte boter
  • 140 g poedersuiker
  • eiwit van 2 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 4 druppels citroensap of azijn
  • eventueel kleurstof
Tip van de kok
  • Zorg ervoor dat de garde en de kom vetvrij zijn. Spoel ze met heet water en azijn af.
  • Bestuif het bakpapier met bloem in plaats van poedersuiker.
  • Neem voor het opkloppen en zoetmaken van het schuim kristalsuiker.
  • Vervang de vanillesuiker door enkele druppels amandel- of citroenaroma of door kersenlikeur.
  • Zet de kom met opgeklopt eiwit in een pan met goed warm water. Blijf kloppen tot het schuimdeeg taai en lauwwarm geworden is. Deze bereidingswijze vraagt meer tijd, maar het bakresultaat is meestal zeer goed, vooral als de schuimpjes enige tijd zullen worden bewaard.
  • Kleurstof is er in vloeibare of poedervorm, maar het is niet overal te koop. Informeer bij de drogist.
  • Vervang het papier op de beboterde bakplaat door velletjes ouwel, deze worden niet beboterd.
  • Bewaar de schuimpjes met poedersuiker en bloem bestrooid in een goedsluitende trommel of een inmaakglas.
Bereidingswijze
  1. Bestrijk de bakplaat met de helft van de boter en beleg de plaat met het papier.
  2. Beboter het papier en bestuif het door de zeef met 3 eetlepels poedersuiker.
  3. Doe het eiwit in de kom met de vanillesuiker en het citroensap of de azijn.
  4. Klop het eiwit schuimig.
  5. Voeg lepelsgewijs de rest van de poedersuiker toe.
  6. Klop tot het eiwit zeer stevig en glanzend is.
  7. Klop desgewenst heel weinig kleurstof door het schuimdeeg en breng dat over in de spuitzak.
  8. Tik overtollige poedersuiker van de bakplaat.
  9. Spuit op enige afstand van elkaar rozetten deeg op de bakplaat.
  10. Verwarm de oven niet voor op 120-150°C.
  11. Gebruik voor het drogen van het schuimdeeg de laagste stand en schuif de bakplaat in het midden van de oven.
  12. Laat de rozetten 3/4-1 uur drogen.
  13. Open gedurende die tijd de oven niet.
  14. Draai de oven uit.
  15. Open de deur nog niet, maar laat de schuimpjes in de oven nog 3/4-1 uur staan en afkoelen.
  16. Neem de koekjes uit de oven als ze droog aanvoelen en niet aan het papier kleven.