Rob's kookboek

Spritskoekjes

Bereidingstijd
  • 10 minuten
Rusttijd
  • 30 minuten
Oventijd
  • 10 minuten
Benodigdheden voor ongeveer 30 stuks
  • 175 g boter op kamertemperatuur
  • zout
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 1 theelepel
  • citroenrasp
  • 1 eierdooier
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g patentbloem
Tip van de kok
  • Vervang de citroenrasp door vanillesuiker, vanillearoma of -essence.
  • Een echte spritsspuit is een metalen spuit met een houten spil. Er horen diverse plaatjes bij om een verschillend effect te krijgen. Spritsdeeg is ook heel goed te verwerken met een linnen of kunststof spuitzak met een gekartelde spuitmond.
  • Spuit grote rozetten of golvende banden.
Bereidingswijze
  1. Roer de zachte boter tot deze licht van kleur is geworden.
  2. Voeg 1 mespuntje zout, de basterdsuiker zonder klontjes, de citroenrasp en de eierdooier toe.
  3. Meng de ingrediënten goed en roer ailes met de mixer tot een gladde romige massa.
  4. Doe het zelfrijzende bakmeel en de bloem in de kom en werk dit door de romige botermassa.
  5. Zet het deeg 20 minuten koel weg.
  6. Verwarm dan de oven voor op 220°C.
  7. Leg de bakplaat klaar maar vet die niet in.
  8. Vul de spritsspuit met 1/3, gedeelte van het deeg.
  9. Spuit daarvan 10 porties op enige afstand van elkaar op de bakplaat.
  10. Verwissel dan desgewenst het spuitmondje en breng weer 10 porties deeg op de bakplaat over.
  11. Herhaal het verwisselen en opspuiten tot al het deeg is verwerkt.
  12. Schuif de plaat in het midden van de oven.
  13. Controleer na 9-10 minuten of de koekjes mooi van kleur en gaar zijn.
  14. Laat ze eventueel nog 2-3 minuten bakken.
  15. Neem het gebak daarna met het pannekoeksmes van de bakplaat en laat de koekjes plat liggend koud worden.