Rob's kookboek

Stroopwafels

Bereidingstijd
Benodigdheden voor de wafel
  • 500 g bloem
  • 250 g boter
  • mespuntje zout
  • 1 ei (niet perse nodig)
  • 150 g basterdsuiker
  • 50 g gist
  • scheutje melk
Benodigdheden voor het vulsel
  • 500 g stroop
  • 300 g donkerbruine basterdsuiker
  • 75 g boter
  • iets kaneel
Bereidingswijze
  1. Doe de gist in de kom en maak met de melk er een vloeibaar papje van.
  2. Mak van de bloem met de gist, het ei, het zout, de suiker en de lauwe gesmolten boter het beslag (kneden).
  3. Laat het ongeveer 45 minuten rijzen.
  4. Kneed het opnieuw even door en vorm er ballen van ter grootte van een soepbal (ongeveer 40 stuks).
  5. Intussen de stroop voor het vulsel verwarmen en vermengen met de boter en suiker.
  6. Neem een balletje en leg dit tussen het warme stroopwafelijzer (knijpertjesijzer) dat voor de eerste wafel ingevet is.
  7. Druk het ijzer losjes dicht.
  8. Bij een elektrisch ijzer zijn ze met een minuut gaar.
  9. Met een mes de wafel er uit lichten, open snijden, meteen het warme stroopmengsel op de enen helft en de andere helft er op plakken.
  10. Dit alles moet snel gebeuren.