Rob's kookboek

Basisrecept voor pizzadeeg

Benodigdheden voor 2 grote pizza's
  • 15 g gist
  • 300 g bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels olijolie
Bereidingswijze
  1. Los in een kommetje met 50 ml lauw water het gist op en laat de gistoplossing 10 minuten staan.
  2. Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  3. Strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem.
  4. Schenk de gistoplossing, nog 1 dl lauw water en de olijolie in het kuiltje.
  5. Werk het geheel van het midden uit door elkaar en kneed er in ca. 10 minuten een soepel en elastisch deeg van.
  6. Halveer het deeg en maak er twee balen van.
  7. Leg de deegballen op een met bloem bestoven schaal en dek ze af met een vochtige doek.
  8. Laat het deeg op een warme plaats ca. 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
  9. Vorm van het gerezen deeg met de handen of met een deegroller twee ronde lappen met een dikte van 3 a 4 mm.
  10. Leg de deeglappen op een met olijolie bestreken bakplaat.
  11. Zet de randen van de deeglappen een beetje omhoog, zodat de later toegevoegde vulling niet van het deeg afloopt.
  12. Breng een vulling naar keuze aan.
  13. Bak de pizza's ca. 10 minuten in de op 225°C voorverwarmde oven.
  14. Verlaag de oventemperatuur tot 175°C en bak de pizza's nog ca. 10 minutenntot het deeg lichtbruin en knapperig is.