Rob's kookboek

Poffertjes of bollebuisjes

Bereidingstijd
  • ½ -1½ uur
Rijstijd
  • 1 uur
Benodigdheden voor 4-6 personen (circa 60 stuks)
  • 250 g boekweitmeel op kamertemperatuur
  • 10 g gist
  • 300 ml heel lauwe volle melk
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • boter
  • poedersuiker
Tip van de kok
  • Een ander Oma's recept is: 250 gram bloem, 1 theelepel zout, 10 g gist en 30 g stroop.
  • Maak vlug-klaar poffertjes die niet hoeven te rijzen van kanten klaar verpakt poffertjesmeel. Maak dan voor het maken van het beslag gebruik van de elektrische handmixer.
  • Oma gebruikte voor het invetten van de hollingen in haar gietijzeren bollebuisjespan graag spekzwoerd of reuzel in plaats van boter.
  • Roer wat kaneelpoeder of vanillesuiker door de poedersuiker. Bestrooi hiermee de poffertjes.

De ware liefhebber van deze lekkernij zal ongetwijfeld ook wel eens het originele recept willen proberen; de moeite waard.

Bereidingswijze
  1. Spoel de beslagkom met warm water om en droog de kom.
  2. Doe het meel in de kom en maak middenin het meel een kuiltje.
  3. Roer de gist met een houten lepel met 50 ml melk vloeibaar.
  4. Giet de gist in de bloem.
  5. Spoel het kommetje met de rest van de melk en giet ook die in het meel.
  6. Breek de eieren in de beslagkom.
  7. Roer tot er een gladde pap ontstaat.
  8. Klop daarvan met de beslaglepel een beslag.
  9. Roer het zout erdoor.
  10. Klop tot het beslag kleine luchtblazen vertoont.
  11. Dek met een vochtig gemaakte doek de beslagkom af.
  12. Zet deze op een lauwwarme plaats of in lauwwarm water dat op temperatuur wordt gehouden.
  13. Verwarm na 1 uur rijzen van het beslag de poffertjespan voor.
  14. Breng het beslag over in de litermaat.
  15. Vet de uithollingen in de poffertjespan met boter in.
  16. Giet elke uitholling van de pan halfvol met beslag.
  17. Keer met behulp van een satépen de poffertjes als de onderzijden mooi van kleur zijn en de bovenzijden bijna droog.
  18. Verwerk zo al het beslag.
  19. Presenteer telkens porties van 10-15 poffertjes op een voorverwarmd bordje.
  20. Geef er stukjes koude boter bij.
  21. Bestrooi de poffertjes dik met poedersuiker.