Rob's kookboek

Asperges à l'Argenteuil

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Kooktijd
  • 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g groene of witte asperges
  • zout
  • 6 eieren
  • 4 eetlepels room
  • witte peper uit de molen
  • 80 g roomboter
Tip van de kok
  • Oorspronkelijk werden alleen de aspergepunten gebruikt voor dit gerecht maar dit is een nogal verkwistende en onnodig dure bereidingswijze.
  • Gebruik het kooknat als basis voor aspergesoep.
  • Groene asperges zijn iets sneller gaar dan de witte soorten. Houd de kooktijd daarom kort.
Bereidingswijze
  1. Schil de asperges vanaf enkele cm van het kopje naar het dikkere gedeelte.
  2. Snijd daar het harde stukje af en was de asperges.
  3. Leg de asperges met de kopjes naar één zijde in de pan.
  4. Voeg zoveel water toe tot de groente net onderstaat.
  5. Doe daar per 500 ml water 1 theelepel zout bij.
  6. Sluit de pan als het water kookt.
  7. Temper de warmtebron en laat de asperges in, afhankelijk van de dikte en soort, in 25-30 minuten gaar worden.
  8. Klop intussen de eieren los met de room en naar smaak peper en zout.
  9. Dek de kom af tot de asperges gaar zijn.
  10. Schep de groente dan uit de pan.
  11. Snijd van 8 asperges die voor de garnering dienst zullen doen 3-4 centimeter af.
  12. Houd de aspergepunten apart.
  13. Laat 30 g boter in de kleine koekepan smelten.
  14. Houd daarin de aspergepunten warm.
  15. Snijd de rest van de asperges in 4 cm lange stukken.
  16. Smelt de rest van de boter in de grotere koekepan.
  17. Giet er de eieren in.
  18. Laat die op een laaggedraaide warmtebron al roerende bijna stollen en schep er dan de aspergestukken door.
  19. Spoel de ondiepe serveerschaal om met kokend water.
  20. Schep de eieren met stukken asperge in de schaal en garneer het gerecht met de in de boter warm gehouden aspergepunten.