Dit in het vergeetboek geraakte gerecht, dat ook wel 'Engeltjes in het groen' wordt genoemd, wordt op 28 augustus gegeten door Groningers ter herdenking van de bevrijding van hun stad op die dag in 1672.
Bereidingswijze
- Spoel de witte bonen zeer goed af met lauwwarm water en verwijder daarbij de minder mooie exemplaren.
- Prik de kruidnagel en het laurierblad in het uitje.
- Laat de witte bonen 7 à 8 uur weken in 1 liter water.
- Doe er de ui met kruidnagel en laurierblad bij.
- Breng na het verlopen van de weektijd de bonen met het weekwater en 1½ theelepel zout aan de kook.
- Temper de warmtebron als de bonen koken en laat ze 45 minuten zacht doorkoken.
- Laat ze vooral niet te zacht, maar juist gaar worden.
- Zet, als de witte bonen ruim een half uur koken, de snijbonen op met een bodempje water, en wat zout en suiker.
- Kook de snijbonen op een laaggedraaide warmtebron in 20 minuten gaar.
- Laat de rookworst in bijna kokend water 10 minuten wellen.
- Controleer of de witte bonen gaar zijn.
- Verwijder dan het uitje en giet de bonen indien nodig af.
- Controleer of de snijbonen gaar zijn en giet ze zonodig af.
- Schep de witte bonen en de snijbonen door elkaar.
- Breng het gerecht op smaak met wat zout, schud er de boter en wat geraspte nootmuskaat door.
- Neem de worst uit het water en verdeel hem in porties.
- Leg de worst op de bonenschotel en dien deze direct op.