Rob's kookboek

Bonne femme

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Koeltijd
  • 2 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 750 g krielaardappeltjes of aardappelblokjes van 1,5 x 1,5 cm
  • zout
  • 2-3 eetlepels olie of spekvet
  • 200 g in blokjes of reepjes gesneden bacon
  • 150 g panklare kleine champignons
  • 250 g geschrapte worteltjes of wortelblokjes van 1,5 x 1,5 cm
  • 250 g verse doperwtjes of uit de diepvries
  • 1 sjalotje
  • 1 ui
  • peper
Tip van de kok
  • Vervang de doperwten en worteltjes door een diepvriesgroentemix zoals Mexicaanse groente of macedoine de legumes.
  • Maak de schotel extra pittig met tijm, rozemarijn en rode pepers.
  • I.p.v. bacon kun je ook doorregenspek gebruiken
  • Bak de aardappelen i.p.v. frituren.

Een zeer smaakvolle schotel met uitgebakken spek, uitjes, champignons, groeten en aardappels. Heerlijk als complete maaltijd of als garnituur bij een kotelet of kippebout.

Bereidingswijze
  1. Zet de aardappeltjes enkele uren voor de maaltijd op in ruim water met wat zout.
  2. Kook ze juist gaar en giet ze af.
  3. Laat ze afkoelen.
  4. Druppel zoveel olie in de braadpan dat de hele bodem ermee bedekt is.
  5. Laat de olie warm worden en bak hierin de spekjes krokant.
  6. Schep ze uit de pan in een kleine kom.
  7. Verwarm de frituurolie tot 180°C.
  8. Breng 1,5 l water aan de kook in de groentepan en voeg naar smaak zout toe.
  9. Doe de worteltjes in de pan en 4 minuten later de doperwtjes.
  10. Laat de groente in een gesloten pan op een laaggedraaide warmtebron juist gaar worden.
  11. Laat de olie en het uitgebakken spekvet in de braadpan warm worden en doe de champignons in de pan.
  12. Dep de zilveruitjes droog en doe deze bij de champignons.
  13. Bak op een matige warmtebron de champignons en uitjes gaar en lichtbruin van kleur.
  14. Giet de groente zorgvuldig af en laat ze in het vergiet uitlekken.
  15. Bak de aardappeltjes in de frituurpan mooi van kleur en krokant.
  16. Meng de spekjes in de braadpan met de sjalotje, ui en champignons.
  17. Voeg de groente toe.
  18. Neem de aardappeltjes uit de frituurolie en schud ze om.
  19. Schep de aardappeltjes door de inhoud van de braadpan en voeg naar smaak peper en zout toe.
  20. Serveer de bonne femme op de voorverwarmde serveerschotel en dien deze direct op.