Rob's kookboek

Bretonse bonenschotel

Bereidingstijd
  • 45-60 minuten
Weektijd
  • 4 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 gram gedroogde witte bonen
  • ½ grofgesneden ui
  • 1 mespunt gedroogd bonenkruid
  • ½ laurierblad
  • 10-15 peterselie- of selderijstelen
  • 15 gram boter
  • 200 gram winterpeen of wortelen
  • 25 gram roomboter
  • 200 gram gesnipperde uien
  • 400 gram gepelde tomaten
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 mespunt gedroogde tijmblaadjes of poeder
  • 1 mespuntje marjoleinblaadjes of poeder
  • 1 mespuntje basilicumpoeder
  • 1 mespuntje saliepoeder
  • peper
  • zout
  • 4 eetlepels kleingeknipte peterselie
Tip van de kok
  • Maak gebruik van bonen uit blik of glas, al dan niet in tomatensaus, van voorbewerkte verpakte peenreepjes, gepelde tomaten uit blik en van zogenoemde Provencaalse gemengde kruiden.
  • Bind het gerecht, als dat wat te dun is uitgevallen, bij met aardappelmeel of maizena, aangemengd met koud water.
  • Week witte bonen niet langer dan noodzakelijk, dus 4 uur. Alleen overjarige bonen hebben een langere weektijd nodig. Overjarige peulvruchten zijn minder geschikt voor eenpansgerechten en dergelijke, omdat ze na het noodzakelijke lange weken, makkelijk kapot koken.
Bereidingswijze
  1. Was de bonen met lauwwarm water en verwijder daarbij minder mooie exemplaren.
  2. Zet de bonen in de week met 1½ liter koud water.
  3. Breng de bonen ¾ uur voor de maaltijd aan de kook in het weeknat.
  4. Doe de ui, het bonenkruid, de peterseliestelen ende boter in de pan.
  5. Temper de warmtebron en sluit de pan.
  6. Schil de peen of schrap de worteltjes.
  7. Verwijderde topjes en beschadigde delen en maak van de groente blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  8. Verwarmde boter in de braadpan, bak daarin de blokjes wortel even aan.
  9. Voeg de uien toe en laat die, onder af en toe omscheppen, glazig worden.
  10. Snijd intussen de tomaten in stukken, verwijderde harde delen en eventueel het zaad.
  11. Doe de stukken tomaat met het bouillontablet, de tijm, het marjolein, het basilicum, het salie, peper en ½ eetlepel zout in de pan.
  12. Zet de zeef op de kom en giet de bonen af.
  13. Verwijder het laurierblad ende peterseliesteeltjes.
  14. Doe de bonen in de braadpan en schep de inhoud om.
  15. Schenk zoveel van het kooknat in de pan dat alles bijna onderstaat.
  16. Laat de bonenschotel nog korte tijd zacht doorkoken.
  17. Controleer of de bonen gaar zijn.
  18. Proef het gerecht en maak dit op smaak af met peper en zout.
  19. Roer de peterselie erdoor en dien het gerecht direct op.