Rob's kookboek

Broccoli uit de Vendée

Brocoli à la Vendéenne

Benodigdheden
  • 1 kg broccoli
  • 100 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g half gezouten spek
  • 4 aardappels
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Was de broccoli verschillende keren goed en laat ze goed uitlekken.
  2. Laat het spek enkele uren in water liggen, zodat er wat zout uit trekt.
  3. Doe het dan in een pan, geef er 2,5 liter water bij, breng het aan de kook en laat het 1½ uur zachtjes koken.
  4. Voeg daarna de broccoli bij het spek in de pan, schil de teentjes knoflook en geef ze er ook bij.
  5. Laat zachtjes nog 30 minuten koken.
  6. Schil intussen de aardappels en voeg deze ook bij de broccoli.
  7. Als de broccoli klaar is, laat hem dan onder druk uitlekken, hak hem grof, voeg er de helft van de boter bij, wat zout en peper en leg hem op een voorverwarmde schaal.
  8. Snij de aardappels in dikke plakken en leg deze op de broccoli.
  9. Houd de schaal warm.
  10. Snij het spek in schijven.
  11. Smelt de rest van de boter in een pan en als ze bruin wordt, sauteer er dan het spek hierin tot ze bruin is.
  12. Leg het spek op de groente, schenk er de braadboter over en serveer.